Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

„Професионалац“

16. априла 2019. у 20:00 - 21:00

Profesionalac - promo foto

36. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ
НУШИЋЕВИ ДАНИ

ПРЕТФЕСТИВАЛСКИ ПРОГРАМ

Уторак, 16. април
Велика дворана, 20.00
Милановачко позориште
Душан Ковачевић
„Професионалац“

Режија: Бранко Кнежевић
Играју: Предраг Лошић, Бранко Кнежевић, Љиљана Микетић, Михаило Ристић, Никола Старчић

Слободан улаз

О ПРЕДСТАВИ

У овој „горкој“ комедији, детаљи проживљених живота осведоченог опозиционара (Теодор Теја Крај) и његовог полицијског иследника (Лука Лабан) искрсавају из тајних полицијских досијеа и оживљавају пред публиком кроз невеселе ситуације и догађаје осветљене хумором и апсурдом. Неочекивани сусрет и болна истина доводе до погледа на прошлост из потпуно другачијег угла. “Професионалац“, је тужна комедија о свим нашим временима прошлим, за сва времена будућа.
То је прича о „професионалцима“ и „аматерима“…

РЕЧ РЕДИТЕЉА

„Нисам учинио више зла него што сам морао.“
Има ли искренијег, одлучнијег суочавања, преиспитивања трагике сопственог живота, исповести и молитве за опроштај, него у реченици коју у драми „Професионалац“ Душана Ковачевића изговара Лука Лабан, „полицајац пре времена, после тридесет година псеће службе најурен у пензију…“, зато што је „постао близак идејама проблематичних људи“, за то што је „фотокопирао и износио поверљиве списе“, и зато што је „дружећи се са уметницима постао пијанац“
Морао?
Кад све прође, кад дође време свођења рачуна са сопственим животом и сопственим образом, кад се над главом укаже бесна балава звер онога „што је морао“ и „оног што није морао“, кад све идеје и идеологије којима је веровао открију своје фарисејско лице, иза кога стоји, а због сопствене немоћи и недостојанства, само црвоточива, потуљена потреба да се над човеком влада, пред тим препаднутим човеком остане само једна реч „морао“.
Морао?
Кад човек схвати да ништа није „морао“, да је одлуке доносио сам, без обзира на морања и принуде, сам, по сопственој слободи, онда се пред њим укаже сва беда и јад, бездан сопственог ништавила и бесмисла, јер схвати да ту слободу није ни имао, да је сам себи је укинуо, препустио другима и прихватио да живи зато што „мора“.
А није морао.
А нисмо морали.
Онда није чудо што из дубине утробе, без суза риче потреба да се вратимо међу људе:
„Реци му (сину Милошу), да смо се растали ко људи… Ето.“

КРИТИКА

… „Професионалцом“ провејава нереч између речи, празнина која ствара кнедлу у грлу, понор између себе и детета, тугу због прекинутих контаката и губитак смисла. Теја уместо да буде ужаснут открићима Луке Лабана и његовој свеприсутности у свом животу показује изненађење, па и сентименталност у односу на заборављене дане у којима нас није било, читајући потресно породично писмо (на сцени ридао је глумац Предраг Лошић)… Основни музички тон у представи чини Шопенова„Нежност“, која очи само још више на сузе тера (али, никад тако као уз Милановачко позориште.)… У разговору хладног професионалца и бившег губитника сучељавају се ставови два сукобљена света, различитих боја, са сложеношћу живота коју је Душан Ковачевић вешто ухватио и представио, а Милановачко позориште дочарало.

Слађана Бушић, новинар Радио Београда

Први пут откако се Бата преселио боговима (како су то Римљани умели лепо да кажу), на малој сцени театра “Звездара“ одигран је поново “Професионалац“ и то у извођењу једног аматерског позоришта. Шта их је то охрабрило да дођу, жаргонски речено, мечки на рупу, да пред писцем текста покажу како они читају и доживљавају овај текст? Пре и после свега – позориштна честитост, исконско поштење у приступу тексту и његовој инсценацији. Без шмире, патетике, играња “на публику“, глорификовања и митологизације, свесни да ће бити обасути поређењима и свиме што она за собом носе и вуку. Ако пођемо од тога да је поштен приступ позоришту нешто што се подразумева (али не и користи увек у том смислу), остаје да се попуни тај претећи распон назван “пре и после тога“.Те вечери представило нам се једно храбро и у својој скромности достојанствено позориште, које је за само деценију и по створило име и презиме на богатој позоришној сцени наше земље.
…Редитељ Бранко Кнежевић успео је у , по правилу, тешкој мисији – да глумца Бранка Кнежевића натера да не мисли о представи , већ о свом лику и о томе како да у елипсоидно заокруженом лику остави мали отвор (отворе) за дописивања и домишљања гледалаца… Свој лик окарактерисао је интелигентно, а поентирао је без журбе и жудње за аплаузом.
На другом крају дијалога налазио се проверени, награђивани и искусни Предраг Лошић који је , после Чеховљевих једночинки, готово намерно отишао у сенку других глумаца у ансамблу, често одано спарингујући (извините на спортском изразу) колегама. Редитељ је успео да га натера да се исправи и усправи, задајући му изузетно тежак глумачки задатак – да из потпуног контраста и различитости карактера и бића у односу на Луку, до краја представе стигне до те златне елипсе која показује да људи често, имају много више заједничких особина него што то њима на први поглед изгледа…

Драги Ивић, продуцент

 

 

 

Profesionalac - plakatDSC_0067DSC_0066DSC_0050DSC_0044

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
16. априла 2019.
Time:
20:00 - 21:00
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *