Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

КЛАРА, ДОГОДИЛО СЕ НЕШТО НЕОЧЕКИВАНО- ПРЕДСТАВА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ЖЕНА СА СЕЛА

15. октобра 2021. у 20:00 - 21:30

PLAKAT - KLARA
  1. 10. 2021.

Велика дворана у 20.00

Представа поводом Светског дана жена са села

Сцена „Маска“ Шабац

Анета и Иван Томашевић

КЛАРА, ДОГОДИЛО СЕ НЕШТО НЕОЧЕКИВАНО

Режија: Иван Томашевић

Играју: Анета Томашевић, Александра Ристић, Иван Томашевић

Слободан улаз

Бесплатне улазнице заинтересовани могу преузети на билетарници Центра за културу Смедерево

Сцена „ МАСКА „ Шабац

Представа КЛАРА ДОГОДИЛО СЕ НЕШТО НЕОЧЕКИВАНО је играна преко сто пута код нас и у иностранству. На Данима Зорана Радмиловића у Зајечару, за улогу Данеша, Иван Томашевић је добио „ Зоранов брк „ а на интернационалном фестивалу „ Трема фест „ представа је добила три награде: Бронзану плакету за представу, а Анета Томашевић је добила златну маску за главну женску улогу. ( Награде стручног жирија ), а представа је добила и награду публике.Сцена Маска и представа „ Клара догодило се нешто неочекивано“ су изазвали велику  пажњу у позоришном животу Србије. РТС (први програм) је снимила једночасовну емисију и представила наш рад.

ИЗВОД ИЗ КРИТИКE

… Томашевићи баратају општим местима везаним за причу о судбини позоришних стваралаца, представљају нам брачни пар глумаца, незадовољних и заједничким животом и властитим театарским ангажманом, упетљаних у брачни троугао у којем је и њихова млада, амбициозна колегиница, глумчева љубавница, а још више спетљаних рутином, презасићеношћу, осећајем замора…

Но, ову наизглед тривијалну причу о сјају и беди театра група глумаца реализује у форми представе у представи, развијајући шармантну сценску шараду која надилази баналност, непосредно лавира између комедијске лакоће и снажног драмског набоја, а подразумева врхунско глумачко умеће, утемељено на способности спонтане игре која оставља утисак једноставне импровизације иако је у ствари прецизно осмишљена и увежбана.

И можда је управо у тој готово шизофреној подељености хистриона, у том двојству природе театра – на чему се базира игра Анете и Ивана Томашевића, као и Александре Ристић – заправо кључ ове представе. Можда је у тој двострукој позицији глумца, симболично означеној двема маскама ( насмејаном и оном која тугује ), вазда разапетог између своје приватности и улога које тумачи, а у које се увлачи попут уљеза, можда се баш ту находи и „ шифра „  ове представе која указује на суштинску муку глумаца, муку која, међутим, у исти мах за њих представља и прворазредни изазов и највеће проклетство.

… Јер позориште је – поручују аутори ове представе – пре свега и изнад свега игра. У њеном средишту је глумац, али он није и једини учесник те игре. Позориште је игра која у свет глумаца увлачи и живот. Театар је, дакле, игра у којој се најдиректније сударају две стварности – она којом господари глумац и она у којој је он вечити губитник. Ту истину, увек баналну када се преприча, но вазда узбудљиву када се на прави начин одигра, добро су показали шабачки глумци.

„ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“    ( Александар Милосављевић )

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
15. октобра 2021.
Time:
20:00 - 21:30
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *