Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „СПАВАЧИ“

17. септембра 2019. у 19:30 - 1. октобра 2019. у 14:00

spavaci

Галерија Центра за културу Смедерево

Изложба фотографија  “СПАВАЧИ“ ауторке Данице Трајковић 

Отварање изложбе: уторак, 17. септембар у 19.30

Трајање изложбе: 17. 9 – 1. 10. 2019.

Слободан улаз

Кратак опис:
У савременом окружењу пуном обавеза, стреса и у недостатку времена, сан колико год кратак био представља ретко уточиште за одмор и ревитализацију тела и ума, за кратак бег од стварности. Серија фотографија под називом “Спавачи“ започета је потпуно несвесно а настављена је из радозналости. Састоји се од 21 фотографије забележене у пет различитих земаља у протекле две године.

Биографија:
Даница Трајковић (1988) рођена је у Гњилану. По занимању је дипл. менаџер, а фотографијом се активно бави у протекле четири године. Својим радом жели посматрачу да пренесе моменат, лепоту и емоцију виђену кроз објектив. Највећа мотивација су јој људи из окружења, њихова енергија и осећања. Бави се документарном и концертном фотографијом и истраживањем концептуалне уметничке фотографије.
Реализовала је једну самосталну изложбу и остварила учешће на више од десет групних изложби од којих издвајамо “XIV Међународни бијенале уметности минијатуре“ у Горњем Милановцу, “Bursa International Photography Festival 2018“ у Бурси (Турска) и пројекат Гете института “Ресурс: Утопија“. Живи и ради у Гроцкој.

Спавачи
Улазак у свет фотографије за Даницу Трајковић не представља само његово откривање кроз упознавање техничких танчина руковања и употребе фотоапарата већ и разоткривање вишеслојности живота у тананостима његове свакодневне појавности.
Изложбу фотографија ,,Спавачи”, сачињава серија од 21 дигиталне црно – беле фотографије настале током протекле две године.
Ауторка углавном бележи појединце затечне у тренутку кратког предаха или принудног одмора, и неретко утонуле у сан. Иако су различитог социјалног статуса, старосног доба, друштвеног и културног миљеа заједничко им је да су у датом тренутку део јавне сфере градских улица, паркова, тргова, фестивала, концертних дворана… Фотографске забелешке настајале су спонтано и непланирано. Привучена сценама које су јој се указивале и неосетно наметале ауторка почиње да хвата кадрове животне свакодневице чији актери су затечени на самој граници између јаве и сна.
Фотографисани у различитим државама, градовима, местима и ситуацијама ,,спавачи” су део поставке коју је аранжирао сам живот. Самим тим дуалност приказа је очекивана али и изнова интригантна јер је непоновљива у свеопштој пролазности, наводећи на многа питања како саму ауторку тако и посматрача.
Марион Дедић

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Početak:
17. септембра 2019. у 19:30
Kraj:
1. октобра 2019. у 14:00
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *