Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

BELGRADE ONLINE / SAX ON TOUR

26. септембра 2020. у 20:00 - 21:00

120078547_1038675323253582_4684032743087919308_n

Subota, 26.09.2020.
Koncertna dvorana u 20.00

BELGRADE ONLINE
SAX ON TOUR

Program:

Milan Savić, alt saksofon

Uki Ovaskainen, klavir

Ana Radovanović, mecosopran

Ivan Brkljačić – „Love! – saxophone concerto“, verzija za
alt saksofon i klavir, IV i V deo koncerta

Minta Aleksinački – _Remi_

Svetlana Savić – _Solo_ za glas, saksofon i klavir

Ivan Brkljačić – Peter and New York for (female) voice and
alto saxophone (pretpremijera)

Ivan Jevtić – Koncert za alt saksofon i gudacki orkestar

Allegro con Spirito

Andante Cantabile

Finale – Allegrissimo

Ulaz je slobodan.

Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i klarinet na FMU u Beogradu. Tokom muzičkog razvoja, pohađao je mnoge škole i seminare kod priznatih profesora u inostranstvu. Od 2006. godine radi u MŠ _Josip Slavenski_ kao profesor klarineta i saksofona, a njegovi učenici su dobitnici mnogih nagrada na republičkim i
međunarodnim takmičenjima. Nastupao je kao solista na Mokranjčevim danima i drugim festivalima širom Srbije. Održao je majstorske kurseve sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom u zemlji i inostranstvu – Alpen Klasika Fest (Italija), Olimpik Saks Festival (Grčka), a takođe je održao i koncertnu turneju u Francuskoj. Kao solista je nastupao na
Kolarcu sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, kamernim orkestrom _Metamorfozis_ i Velikim kamernim orkestrom. Snimao je za Radio Beograd i premijerno izvodio kompozicije Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Ante Grgina, Aleksandra Sedlara i drugih. Kao orkestarski muzičar je angažovan u orkestru Beogradske filharmonije i
Simfonijskom orkestru RTS, sa kojima je nastupao na koncertima i turnejama u zemlji i inostranstvu. Milan Savić je direktor međunarodnog festivala saksofona _Belgrade Saxperience._ Dobitnik je francuskog ordena _Vitez umetnosti_ (2017), koje dodeljuje Ministarstvo
kulture i književnosti Francuske.

Ana Radovanović (mecosopran) je završila master akademske studije na Odseku za solo pevanje, i doktorske studije na Odseku za kamernu muziku na FMU u Beogradu. Ostvarila je nekoliko operskih uloga i realizovala brojne koncerte. Kao član Operskog studija Narodnog pozorišta
_Borislav Popović_, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu ostvarila je uloge Pastira u operi _Toska_ Đ. Pučinija, i ulogu Frugole u operi _Plašt_ Đ. Pučinija. Godine 2009. je ostvarila ulogu Agate u operi _Derišta_ Filipa Glasa, a kasnije je bila angažovana u realizaciji dve svetske premijere opera srpskih kompozitorki _Ko je ubio princezu Mond_ Tatjane Milošević i _Petrograd_ Branke Popović.

S obzirom na to da je najaktivnija u oblasti savremene kamerne muzike, od 2005. godine je ostvarila brojne nastupe na koncertima širom Srbije (Zadužbina Ilije M. Kolarca, Beogradska filharmonija, Narodno pozorište u Beogradu, Opera i teatar Madlenianum…). Član je upravnog odbora Ansambla za novu muziku _Gradilište_, sa kojim je nastupala na koncertima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Litvaniji i Izraelu. Sa istim ansamblom je izvela preko 20 premijernih dela srpskih kompozitora.
Član je INSAM instituta za savremenu muziku u BiH. Od 2012. godine radi i kao nastavnik solo pevanja u muzičkoj školi.

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade
Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju _Premio Haen_ u Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope. Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom danskom konzervatorijumu tokom jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove.
Studirao je na Muzičkoj akademiji _Sibelijus_ u Helsinkiju, na
Kraljevskom danskom konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Visokoj školi za muziku i teatar u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija.
Svirao je kao solista sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u Koncerthausu u Beču, kao i na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra. Radio je kao korepetitor Opere _Faber_ u Portugaliji, svirao u okviru profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom _Tapiola_. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koji nosi njegovo ime.
Radi kao zvanični korepetitor na takmičenjima Muzičke omladine u Beogradu. Osim angažovanja kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente na FMU, redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim muzičarima.

Ivan Brkljačić (Beograd, 1977) je diplomirao na FMU, Odsek za kompoziciju i orkestraciju, u klasi Srđana Hofmana, i magistarske studije kompozicije u klasi Zorana Erića. Godine 2012. je odbranio doktorski umetnički projekat, na temu ‘_Istar’ – ciklus nascentnih muzičkih karikatura za scensko izvođenje u pozorišnom dekoru_, rađen pod mentorstvom Srđana Hofmana.

Kompozicije Ivana Brkljačića izvođene su u zemlji i širom sveta. Po porudžbini je pisao kompozicije za Beogradsku filharmoniju, hor Collegium musicum, evropski projekat MUSMA, festivale Bemus i Belef, slovenačke ansamble
Slavko Osterc i 4Saxess, trio Pokret, trio Tembr, kvartet Mokranjac, trio Singidunum, ansambl Gradilište,
trio Donne di Belgrado, itd. Sarađivao je sa inostranim ansamblima kao što su: Ostravska banda iz Češke republike, Blindman iz Belgije, L’Ensemble Portmanto iz Kanade, itd.

Ivan Brkljačić je komponovao muziku za brojne pozorišne predstave i autor je muzike za celovečernji igrani film Ustanička ulica, u režiji Miroslava Terzića.

Od školske 2005/06. godine radi na FMU u Beogradu, najpre na Katedri za muzičku teoriju, a zatim na Katedri za kompoziciju. Takođe, od 2015. godine obavlja funkciju prodekana za nastavu FMU.

Delovao je kao umetnički selektor programa Međunarodne tribine
kompozitora (2007-2015).

120030857_3525987364118564_6855367214018879074_n 120038421_3731019543576334_8805786833073093040_n Uki-Ovaskainen-1

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
26. септембра 2020.
Time:
20:00 - 21:00
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *