MUZIČKI FESTIVAL „TVRĐAVA MUZIKE“ U MALOM GRADU SMEDEREVSKE TVRĐAVE

Muzički festival „Tvrđava muzike“ koji je u svom prvom izdanju, 2019. godine, pokazao orijentisanost ka umetničkom kvalitetu i ozbiljnom pristupu muzici, ove godine održava se u Smederevu drugi put, u periodu od 7. do 9. avgusta. Tri festivalske večeri u Malom gradu Smederevske tvrđave, lokacije sa izvanrednim ambijentalnim osobenostima, ali i sa izuzetnom akustikom, biće u znaku koncerata afirmisanih stvaralaca čiji muzički izraz svedoči o inventivnosti i snažnom autorskom pečatu. Radi se o umetnicima i sastavima koji su svojom autentičnošću, stilskim karakteristima i svežinom muzičkih kreacija obogatili scenu Srbije i regiona i na njoj se izdvojili.

Ovogodišnja „Tvrđava muzike“ će 7. avgusta biti otvorena koncertom grupe VRELO koja donosi neobičan i originalan spoj tradicionalnog srpskog pevanja i novijih muzičkih pravaca (pank, rok, rege, dab, tehno…). Narodna muzička građa kao osnovni element u radu „Vrela“ prisutna je još od 1999. godine kada je grupa osnovana. Do transformacije u bend koji tradicionalne obrasce kombinuje sa modernim muzičko-scenskim formama došlo je 2003. godine. Muzika je svedena na bubanj, gitaru (i matrice) u spoju sa nekoliko ženskih glasova koji se kreću između starih, nasleđenih, arhetipskih obrazaca i modernih vokalnih izraza. Vrelo čuva muzički genetski kod u „specijalnoj ambalaži“ i tako donosi novu vrednost u sferu muzičkog stvaralaštva. Na Bi-Bi-Sijevom konkursu za „Sledeću veliku stvar“ (2007) u konkurenciji preko 2500 izvođača iz 88 zemalja grupa Vrelo nastupala je u Londonu u »Mejda Vejl« (Maida Vale) studiju i plasirala se na drugo mesto ovog prestižnog takmičenja sa pesmom »Pošle mome«. Od tada Vrelo uspešno nastupa na velikim festivalima i prestižnim klubovima u većini evropskih gradova (Pariz, Berlin, London, Oslo, Prag, Grac, Sankt Peterburg, Budimpešta, Cirih…). U Srbiji sviraju na svim značajnim festivalima (Egzit, Guča, Nišvil, Zaječarska gitarijada, BELEF…).

Prvi album Vrela objavljen je 2008. pod imenom „Preko reke“. Grupa je 2010. snimila promo/demo mini LP sa pet pesama za Francusku producentsku kuću „Palas“. “Čuvam ovce“, drugi studijski album Vrela, objavljen je 2015. godine.

 

 Nikola Pejaković Kolja će sa bendom nastupati drugog dana festivala, 8. avgusta. Ovaj autor publici je poznat i kao glumac i reditelj, ali i po svom scenarističkom radu na filmovima „Lepa sela lepo gore“, „Rat uživo“, „Ledina“ i hit seriji „Vratiće se Rode“ i seriji „Kosti“. Veza između filma i muzike u Pejakovićem radu oličena je u komponovanju muzike za film Olega Novkovića „Normalni ljudi“. Pejaković je stekao status kultnog muzičkog autora već sa prvim albumom „Mama, nemoj plakati“ (2001) koji je sadržao kompozicije nastale tokom prethodnih petnaestak godina. Album je snimljen sa grupom  iskusnih muzičara, pod „firmom“ „Kolja i Smak Belog dugmeta“. Na albumu „Kolja“ koji okuplja pesme iz naredne faze Pejakovićevog stvaralaštva potvrđuje se muzičko-idejna specifičnost njegovih kompozicija. Nakon „poročnih“ hitova sa prvenca kao što su „Sjeo sam za švedski sto“ i „B. J. Blues“ stvaralački put nastavlja se pesmama „I eto, udade se ti za konja“, Da li venem ili zrim“, „Haljinica boje lila“…Album „Grobovlasnici“ objavljen 2013. godine pod novim imenom, „Grobovlasnici“, okuplja deo muzičara koji su sa Koljom sarađivali na prethodnim izdanjima. Čuveni Voja Aralica, koji i kao muzičar sarađuje sa Pejakovićem, producent je svih njegovih albuma. Muziku koju stvara i svira Kolja najradije opisuje kao bluz. Iako njegov opus govori o tome da je kao autor otvoren i za žanrovsku raznolikost, utemeljenost u bluzu je prepoznatljiv činilac njegovog rada u sferi muzike. To svakako važi i za četvrti album „4 prsta“, odlično prihvaćen od publike i kritike.

 

 Koncert Marka Luisa sa bendom održaće se 9. avgusta. Marko Luis je jedan od predvodnika novog muzičkog talasa čije stvaralaštvo i shvatanje muzike govore o značaju negovanja kvalitetne ponude, kao i o važnoj ulozi muzike u čovekovom životu. Njegova muzika je uvek bila jedinstvena mešavina hrabrosti i inteligencije s uvidom u stvaranje i tumačenje ritma, melodije i aranžmana. Svojom muzikom Marko Luis briše granice, i geografske, i još važnije, u glavi. Kako će reći ovaj talentovani umetnik: „Muzika je jedan od retkih preostalih formata koja i dalje ima slobodu izražavanja, kako kroz izvođenje, tako i slušanjem“. Album „Sloboda“, posle tri prethodna albuma, „Shine on me“, „Euridika“ i „Beskraj“, nastavak je njegovog jedinstvenog shvatanja tradicionalnih i savremenih zvučnih kulisa. Ovim albumom Marko svoju staru i novu publiku poziva da slave muziku u ovim izazovnim vremenima. Svojim pesmama Marko Luis spojio je žanrove, a osećaj slobode kroz muziku za njega je najčistiji oblik emocija. Poznat je po svojim energičnim i nezaboravnim nastupima uživo. Ta živa energija utkana je u muziku  njegovog novog albuma. Sarađivao je sa Vasilom Hadžimanovim, Božom Vrećom, Lenom Kovačević, Dorđem Miljenovićem…

Koncerti počinju u 21 sat,a cena ulaznice za svaki od koncerata je 200 dinara. Broj mesta je ograničen.

Pokrovitelj festivala „Tvrđava muzike“ je Grad Smederevo, a organizator je Centar za kulturu Smederevo.

Prodajna mesta:
Bilet servis u Centru za kulturu Smederevo od 16.00 do 20.00 radnim danima i vikendom.
Bilet servis na ulazu u Mali grad Smederevske tvrđave od 20.00 do 21.00  (od 7. do 9. avgusta)

Rezervacije na telefon: 026 4624815 i 064 8295345, ili na e-mail adresu: biletarnica@sdkultura.org.rs

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *