ЧУДОТВОРНО КРЕСИВО

38. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ НУШИЋЕВИ ДАНИ
ПРЕТФЕСТИВАЛСКИ ПРОГРАМ
Понедељак, 14. 6. 2021.
Велика дворана у 12.00
Мало позориште Душко Радовић
Јелена Поповић
ЧУДОТВОРНО КРЕСИВО
По мотивима бајке „Кресиво“ Ханса Кристијана Андерсена
Режија: Горан Баланчевић
Играју:
Војник: Никола Керкез
Принцеза: Кармен Бардак / Катарина Димитријевић
Баба, Гувернанта, Дадиља: Владислава Ђорђевић
Краљ, Мали пас: Ненад Радовић
Краљица: Татјана Станковић
Велики пас: Ненад Радовић, Кармен Бардак, Татјана Станковић
Тотал дизајн (лутке, сцена, костим): Борис Чакширан
Mузика: Александар Локнер
Кореографија: Борис Чакширан
Видео дизајн: Коста Ракичевић
Видео анимација: Никола Јовановић
Технологија лутака: Дарко Ивановић
Асистент за тотал дизајн: Ана Вукашиновић
Дебели, Ћелави, Носати, Румени: Ненад Радовић, Татјана Станковић
Помоћна анимација: Теодора Јеремић, Александар Митић
Певали још: Алек и Баланац
Трајање представе:50 минута
Цена улазнице: 200 динара
РЕЧ РЕДИТЕЉА
Бавећи се деценијама дечјом литературом пронашао сам одговоре на многа питања, али ме је једно увек посебно мучило: Због чега главни јунак Андерсенове бајке „Кресиво“, бахати војник који, не држећи се договора, већ на почетку приче одсеца вештици главу, уз помоћ магије кресива долази до огромног богатства, неосвојиве принцезе и коначне власти, на крају приче ипак побеђује као позитиван лик? Због тога сам одлучио да се својом првом луткарском режијом бавим управо овим питањем, са жељом да представом „Чудотворно кресиво“ покажемо да се стварно богатство споро стиче, права љубав искрено заслужује, а власти тежи само ако она за циљ има добра дела. Иако је тешко, у животу се треба осврнути, суочити са прошлошћу и признати своје грешке, што су и наши јунаци на крају морали да учине, преобразивши се тако у добре људе. У животу не постоји чаробни штапић, постоје дела и њихове последице. Чаролија је могућа само у позоришту. Нарочито у луткарском…
Горан Баланчевић
РЕЧ ПИСЦА
Када сам се нашла пред изазовом да за Мало позориште „Душко Радовић“ напишем комад за децу по мотивима Андерсеновог „Кресива“, била сам срећна што сам добила прилику да пред децом отворим тему о можда највећој опасности која прети човечанству – усамљености. Јер, деца и они који су то остали упркос старењу, данас су можда последња бића која имају истинску потребу да дају своју љубав другима и да је отворено траже када им је потребна. Одрастањем, сви полако схватамо да живот баш и није она бајка у којој се цени искреност, доброта и другарство, постепено откривамо свет у коме се живи по закону интереса, све чешће бивамо разочарани, повређени и на крају почињемо да се стидимо својих емоција, што увек води некој врсти самоће. Дубоко верујем да све лоше у овом нашем тужном друштву потиче од те страшне усамљености одраслог човека и вечите битке унутар његовог бића – између страха да не буде повређен и страха да не остане сам. Сви ликови ове приче су предуго усамљени, једни су жртве сопствених избора, други туђих поступака, а трећи судбине. И наравно, сви ликови наше приче су одрасли и несрећни. Зато Андерсеново чаробно кресиво не користимо да нас магијом доведе до срећног краја, већ напротив, његову чудотворну моћ користимо тек толико да у ликовима окорелим у својој самоћи пробудимо наивно веровање детета, како би осетили лековитост и драгоценост другог бића у свом животу. Порука ове приче је „Чини другом добро, шта год да се деси“, јер су искрена и добра дела једино по чему се добри људи препознају. Овај комад детиње наивно покушава да учини добро данас деци, а сутра срећним одраслим људима и да нам открије због чега се са радошћу сећамо детињства. Знам да ће се многи препознати.
Јелена Поповић
Cudotvorno kresivo foto Z Sinobad (13)Cudotvorno kresivo foto Z Sinobad (5)Cudotvorno kresivo foto Z Sinobad (3)Čudotvorno kresivo foto N Kukolj (6)
FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *