КОНЦЕРТ КРАГУЈЕВАЧКОГ АКАДЕМСКОГ ОРКЕСТРА АКОРДЕОНИСТА

КОНЦЕРТ КРАГУЈЕВАЧКОГ АКАДЕМСКОГ ОРКЕСТРА АКОРДЕОНИСТА
Крагујевачки академски оркестар акордеониста који доноси аутентично музичко искуство уз неговање високог квалитета одржаће концерт у Великој дворани Центра за културу Смедерево у суботу, 28. новембра. Због актуелне епидемиолошке ситуације овај музички догађај који показује у пуном сјају и уз озбиљне стандарде могућности оркестра хармоника одиграће се без публике. Али, то не значи да ће нашој публици задовољство у праћењу врхунског музичког програма бити ускраћено. Комплетан концерт овог јединственог оркестра који наступа под диригентском управом угледног професора Предрага Костовића биће снимљен и емитован на званичном ју тјуб каналу Центра за културу Смедереву. Благовремено ћемо објавити термин премијерног емитовања, а снимак ће трајно остати доступан за праћење свима који су заинтересовани.
На концертном репертоару су:
Увертира за оперу „Руслан и Људмила“ Михаила Глинке
Milonga del angel, дело знаменитог аргентинског композитора Астора Пијацоле (солиста на бандонеону Петар Мирков)
Милонга из дуплог концерта за гитару и бандонеон Астора Пијацоле (солисти Душан Мирков, гитара и Петар Мирков, бандонеон)
Шпанска игра Мануела де Фаље
Музика из филма Cinema Paradiso, коју је компоновао Енио Мориконе (солиста Катја Пуповац, фрула)
У свет В. Николова (солиста Катја Пуповац, фрула)
Балада нерођених, композиција Боре Дугића (солиста Катја Пуповац, фрула)
Dancon br. 2, дело које је компоновао Артуро Маркез (солиста Катја Пуповац, фрула).
Крагујевачки академски оркестар акордеониста основан је 2018. године, са циљем да домаћој и иностраној публици понуди аутентичан звук оркестра хармоника на високом професионалном нивоу. Оркестар акордеониста чине студенти и професори крагујевачког Филолошко уметничког факултета на катедри за хармонику, као и професори Музичке школе у Крагујевцу. Катедра за хармонику крагујевачког ФИЛУМА је једна од најпризнатијих катедри у Европи, о чему сведоче освојене награде на најпрестижнијим светским такмичењима.
За кратко време, захваљујући огромном ангажовању и ентузијазму чланова, а уз подршку града Крагујевца и Музичког центра, Крагујевачки академски оркестар акордеониста постигао је запажене резултате.
У априлу 2018. године на 43. Међународном такмичењу акордеониста Сусрети у Пули (Хрватска) осваја апсолутну победу у свим категоријама и доноси граду Крагујевцу велико признање, прелазни пехар града Пуле.
На 9. Међународном такмичењу оркестара у Тивту ( Црна Гора) 2019. године, оркестар је такође проглашен победником, чиме је потврђен како квалитет Оркестра, тако и значај улагања у овакав вид музичког изражавања.
Под руководством реномираног професора Предрага Костовића, оркестар је самостално и са солистима (Влатко Стефановски) наступао у нашој земљи и земљама региона (Коларчева народна задужбина у Београду, Словенија, Славонски брод, Требиње, Пула, Тиват, Алексинац, Крагујевац..) Могућност да оркестар поприми интернационални реноме лежи у квалитетном музичком изразу, и одабиру репертоара.
Предраг Костовић основно и средње образовање стиче у Крагујевцу у школи „др Милоје Милојевић”, након чега 1991. године уписује студије хармонике на престижном Конзерваторијуму П. И. Чајковски у класи проф В. Бесфамиљнова (Кијев, Украјина) и завршава их 1995. године. Упоредо са студијама хармонике показује велико интересовање за дириговање. Након завршених студија враћа се у свој родни град Крагујевац,где заснива радни однос као наставник хармонике и диригент оркестра у средњој музичкој школи „др Милоје Милојевић”. Професионалну каријеру паралелно наставља и на катедри за хармонику ФИЛУМ-а у Крагујевцу и већ деценију и по успешно се бави како академским тако и уметничким радом.
Први је магистрант ФИЛУМ-а Крагујевац 2011.године у класи проф.Радомира Томића, а од 2016. године ради у звању- ванредни професор.
Као диригент са оркестром хармоника средње школе и као солиста остварио је значајан број наступа у Србији, Македонији, БиХ ,Украјини, Италији и Немачкој. Учествовао је у раду жирија на многобројним домаћим и међународним такмичењима.
Начин рада и преданост коју показује у раду са студентима огледа се у њиховим успесима и освојеним наградама.
Негујући класичан репертоар и развијајући своју професионалну каријеру, и данас активно концертира, учествује у раду жирија и као предавач на семинарима.
kragujevacki orkestar akordeonista foto
FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *