КЊИЖЕВНО И СТРИП ВЕЧЕ СА ИЗДАВАЧКОМ КУЋОМ МАКОНДО

Уторак, 4. 6. 2019.
Концертна дворана у 19.00
КЊИЖЕВНО И СТРИП ВЕЧЕ СА ИЗДАВАЧКОМ КУЋОМ МАКОНДО

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ИЛУСТРОВАНОГ ИЗДАЊА
„ПЕСКАР/МАЈОРАТ“ Е. Т. А. ХОФМАНА
Две приче страве и фантастике са илустрацијама Алексе Гајића!

О стрип култури са уредником Маконда Бојан Боснићем!
Продајна понуда издања куће „Макондо“!

Слободан улаз

 

peskar

Књижевно и стрип вече у оквиру кога ће бити представљена издавачка кућа „Макондо“ из Београда одржаће се у уторак, 4. јуна у Концертној дворани Центра за култру Смедерево са почетком у 19 сати. Један програмски блок биће посвећен тематизацији и представљању илустрованог издања „Пескар/Мајорат“ које доноси две приче страве и фантастике најутицајнијег аутора мрачног романтизма и писца од изузетног значаја за развој поетике страве и модерног хорора Е. Т. А. Хофмана. Причом „Пескар“ директно је инспирисан чувени Фројдов есеј  Das Unheimliche (аутор стручног поговора за ово издање и наш најзначјнији теоретичар хорора др Дејан Огњановић преводи тај појам као „зачудно). Тај појам који је везан за проналажење нечега чудног и необичног у познатом или за искуство блискости познатог и непознатог, упућује нас на један од ефеката кључних за књижевност страве, а данас је предмет изучавања у теорији уметности, присутан у уметничким праксама и разматрању уметничких концепата. Прича „Мајорат“ доноси топосе и тематске преокупације карактеристичне за готски миље и претеча је приче „Пад куће Ашер“ Едгара Алана Поа. Упечатљиве илустрације и ликовна решења која снажно доприносе целокупном естетском угођају израдили су у свету реномирани стрип цртачи Вукашин и Алекса Гајић.

  У другом програмском блоку заинтересовани ће имати прилике да се упознају са оријентацијом и мотивацијом у раду издавачке куће „Макондо“, са односом који ова кућа гаји према стрип култури, као и са другим издањима која је „Макондо“ изнедрио. У делокруг ове куће чије је уредништво пре свега вођено великим ентузијазмом спадају француско-белгијски стрип, америчке графичке новеле, стрипски класици, као и новије тенденције у стрипу као што су, на пример, оне оличене у радовима Дина Батаље.

„Макондо“ је добитник више награда и признања: Најлепше илустрована едиција на Сајму књига 2013, Стрипски издавач године (2013), Најбољи издавач страних издања на београдском Салону стрипа 2014. године.

Иако превасходно окренута деветој уметности, „Макондо“ је издавачка кућа која истражује област где се преплићу стрип и књижевност. Тако је едиција Вечни класици (замишљена као омаж Плавој Птици и Кадоку), илустрована од стране најзначајнијих домаћих стрип аутора и илустратора (Алекса Гајић, Давид Вартабедијан, Ивица Стевановић и др). Са друге стране, објављује и стрипске адаптације великих писаца (Забелешке маторог покварењака Чарлса Буковског), као и радове писаца у стрипу (Остати нормалан Фредерика Бегбедеа).

Гост Центра за културу Смедерево биће Бојан Боснић. уредник „Маконда“. Уз пратећи визуелни материјал, разговор ће са њим водити Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево.

Улаз је слободан, а програмско вече биће и прилика за посетиоце у Смедереву да изаберу неко од издања „Маконда“ у богатој продајној понуди.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *