КАРАВАН ИГРЕ

Караван игре одржаће се у Смедереву 14. и 15. октобра. У наставку су опис пројекта и програм у Смедереву.

ОПИС ПРОЈЕКТА

Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, отпочињу реализацију пројекта Караван игре.

Покровитељ пројекта је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић.

Циљ пројектa Караван игре је да кроз уметничке, креативне и едукативне, а пре свега интерактивне програме у 15 одабраних градова у Србији, представи и промовише уметничку игру. У току четири месеца, односно у периоду од септембра до децембра 2017. године, пажња најшире културне јавности у Србији, пре свега младих људи и нове публике, биће фокусирана на уметничку дисциплину која се у свету препознаје као једна од најважнијих у области креативне индустрије и туризма, али и бенефита које доноси локалном становништву, од рада са децом и младима, анимирања нове позоришне публике, до програма рекреације и плесне терапије. Идеја је да Караван игре у сваком граду кроз тродневни програм понуди бројне активности, приближи класичан балет и савремену игру свим заинтересованим учесницима и посетиоцима, и истовремено понуди другачији културни садржај. У Нишу, Крагујевцу, Пироту, Суботици, Врању, Новом Пазару, Неготину, Краљеву, Вршцу, Шапцу, Ваљеву, Ужицу, Чачку, Зрењанину и Смедереву, публика свих генерација ће моћи да присуствује представама, да прати филмски програм и презентације, открива уметничке фотографије из савремених продукција, слуша предавања о историји игре, новим кореографским поставкама, правилном и правовременом раду са балетским талентима, фестивалима игре у свету… Најмлађи ће имати прилику да се укључе у практичне едукативне радионице или мајсторске курсеве, да разговарају са својим вршњацима који похађају професионалне балетске школе у Београду и Панчеву, док ће њихови родитељи моћи да се посаветују са педагозима и стручњацима. Кроз овај интензивни програм, сагледаће се ниво интересовања публике, могућност даљег укључивања талентоване деце у различите програме, као и технички капацитети позоришних сала за успостављање наредних гостовања. Караван игре би требало да подстакне едукацију и стипендирање талената, укључи нову публику у праћење балета и савремене игре, и истовремено подстакне локалне организације да развијају продукциону мрежу и поставе темеље креативних индустрија, посматрајући културну понуду као вредан туристички потенцијал. Децентрализација културе, односно могућност да сви грађани буду укључени у разноврсну културну понуду, развија пре свега потребу младих генерација за новим уметничким садржајима који подстичу креативно размишљање, нудећи ширу образовну базу. Истовремено, Караван игре је подстицај за неговање навика активног учествовања у културним садржајима, које се морају развијати код свих старосних група. Сви програми су за публику бесплатни, а циљ је да активности у сваком граду окупе минимум 3.000 посетилаца и учесника свих генерација. Поред Фондације Арт Ментор из Луцерна, Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, као и градова домаћина, реализацију је подржала агенција Тера Травел из Београда као званични превозник, док је РТС главни медијски покровитељ.

ПРОГРАМ У СМЕДЕРЕВУ

Субота, 14.10.

филмски програм

17 сати – Прва позиција

режија:Бес Каргман   трајање: 95’

Документарни филм „Прва позиција“ говори о формирању младих играча, одрастању, изазовима и суровости балетске професије, о тешкој и неизвесној стази која само најупорније води до успеха на сцени. Овај сјајни филм овенчан је првим наградама на фестивалима документарног филма у Торонту, Њујорку, Портланду, Ванкуверу и Сан Франциску.

(Центар за културу Смедерево, Концертна сала)

19 сати – Беле ноћи

режија: Тајлор Хакворд

улоге: Михаил Баришњиков, Грегори Хајнс…

трајање: 136’

Николај (М. Баришњиков) је давно побегао из бившег Совјетског савеза. Током путовања, његов авион се спектакуларно руши на писти у Сибиру. Заробљен у земљи из које је побегао, борави код Рејмонда, американца који је побегао током Вијетнамског рата. Николај очајнички жели да побегне из земље, али Руси имају друге планове.

(Центар за културу Смедерево, Концертна сала)

Недеља, 15.10

11 сати – отворени час балета, педагог Марија Јанковић, прва солисткиња балета

(Центар за културу Смедерево, Велика дворана)

12 сати – прес конференција и отварање изложбе

(Центар за културу Смедерево, фоаје Концертне сале, Хол)

13 – 14 сати – отворени час балета за децу из Смедерева / класичан балет

(Центар за културу Смедерево, балетска сала)

14 – 15 сати – отворени час балета за децу из Смедерева / савремена игра

(Центар за културу Смедерево, вежбаоница 120)

16 сати – представа за децу  “Мали принц”

(Центар за културу Смедерево, Велика дворана)

16.30- представа “Часови игре за одрасле и напредне”

кореограф: Сташа Зуровац (Хрватска)

(Центар за културу Смедерево, Велика дворана)

17 сати – разговор са децом и родитељима након представа  – Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру

(Центар за културу Смедерево, фоаје Концертне сале)

17.30 сати – предавање / Савремена игра и креативне индустрије

Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру

(Центар за културу Смедерево, фоаје Концерне сале)

19 сати – Балетски гала концерт

наступају прваци Балета Народног позоришта из Београда, ученици Балетске школе Националне фондације за уметничку игру и ученици Балетске школе Димитрије Парлић из Панчева

(Центар за културу Смедерево, Велика дворана)

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *