ГЛУМЦИ ПЕСНИЦИ

34. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ
НУШИЋЕВИ ДАНИ

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Петак, 28. 4. 2017.

Кафана „Дарданели“, 19.00

ГЛУМЦИ ПЕСНИЦИ

Поезију глумаца говори Небојша Илић

Поетско вече „ГЛУМЦИ ПЕСНИЦИ“ представља потребу једног глумца, да на једном месту окупи сву поезију коју су писали глумци.

Наравно, све у мери у којој је то могуће, јер супротно очекивањима, глумци су углавном стидљиви људи када је у питању интима, а поезија вероватно представља највиши степен интиме једног уметника, нешто што излази из оквира оног што, најчешће по таблоидима, или у најбољем случају кафанским причама, сазнајемо о њима.

Овај феномен, да глумци пишу поезију, постаје још занимљивији када се виде домети такве поезије.

Глумац Атељеа 212, Љубиша Бачић, за своју прву књигу „Стена Гологлава“ добија награду „Милош Црњански“, и одмах постаје релевантна песничка фигура, достојна хвалоспева Борислава Михајловића Михиза, који пише предговор за књигу! Иначе то је једина поезија на сокобањском дијалекту.

Глумац Зоран Радмиловић нас изненађује, са својих неколико болних и луцидних песама и открива нам се у још једном светлу … бриљантан … као уосталом и на сцени, филму …

Павле Вујисић, са својим песмама писаним на кафанским салветама, рачунима, паклицама цигарета … пише бескомпромисно … као да то нико неће читати …

Молијер, такође глумац, незаобилазни драмски писац, чији стихови одјекују на свим сценама у свим временима

Шекспир, опет глумац, сонети …

Појавили су се још неки глумци млађе генерације, који су се усудили и објавили неке своје песме …

 

Небојша Илић

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *