МАЧ

У оквиру 28. Смедеревских светосавских свечаности, у среду  25. јануара, са почетком у 12.00 сати, у Великој дворани Центра за културу Смедерево одржаће се представа „Мач“. Ова позоришна прича о детињству и одрастању Растка Немањића и о држави која се брани добротом и знањем направљена је по мотивима приповетке „Златно јагње“ Светлане Велмар Јанковић, а аутор сценарија је драматург Мирко Цветановић. У представи играју: Лазар Дубовац, Злата Нуманагић, Зоран Симоновић, Игор Дамњановић, Лако Николић. Режија и избор музике потписује Југ Радивојевић.

Позната српска књижевница и академик Светлана Велмар Јанковић је у свом делу „Књига за Марка“ направила бајковите, романсиране приче из младости српских великана. Користила се легендама као и познатим чињеницама из историје о деспоту Стефану, Светом Сави, цару Душану, кнезу Лазару, Марку Краљевићу… Неке њихове познате особине пренела је, или боље речено, вратила их уназад. Применила их је на њихово детињство, направивши дирљиве и поучне приче.

Тај принцип тзв. „ретроактивно применио је и драматург Мирко Цветановић. Тако је на основу историјског следа каснијих догађаја креирао и остале ликове у драми, Расткову браћу Стефана и Вукана. Они су вешти борци, кавгаџије… Растко је интелигентан, повучен дечак, жељан знања, опчињен књигама, посебно Библијом, али када је то потребно спретан и у борби. Он не прихвата принципе овоземаљског живота… већ се окреће духовном животу једног хришћанина, доказујући да држава може да се брани добротом и знањем. Ту су још и велики жупан Стефан Немања и његова жена кнегиња Ана. Причу о нашем великану почиње да прича деда унуку који му је дошао у болничку посету. Унук, који ће касније у драми бити Растко, као и сваки млад човек, пун је питања, младалачких фрустрација и недоумица. Као и већина тинејџера, у вечитом сукобу са најближом околином (породицом и школом).

Наш истакнути редитељ Југ Радивојевић направио је модерно дизајнирану представу. Да би што боље деци приближио причу, направио је отклон од реализма и сувишних детаља. Користећи се принципима минимализма у сценографији и костимима, дешавање је поставио на празну позорницу. Зато је сцена обогаћена светлосним ефектима уз видео арт, као и слајд пројекције ентеријера и екстеријера у којима се сцене дешавају.

Фрагментарна драматургија значи да се представа дешава у засебним сликама. Свака слика прича неку причу о Растку из којих он изалази као помиритељ, доброчинитељ, исцелитељ… Окосницу приче чине односи између браће, који су слични данашњим релацијама у једној породици, или односима између другова из одељења. Стога деца врло добро разумеју и реагују на причу.

Наш Растко својим ставовима и деловањем практично представља метафору младића који не пристаје на овоземаљске „ујдурме“: свађе, ратове, освајања и поделе територија. Његови поступци и размишљања одлично кореспондирају са садашњим временом (анти ратним ставовима, актуелним трендовима против насиља у школама и породици, развијања сваке врсте толеранције и сл.) и прави су путоказ сваком младом бићу.

Костими су стилизовани, сведени, симболично урађени у белој боји (светлости и светости) и опшивени златовезом, по мотивима са средњевековних одора српске властеле, а по замисли и у реализацији модне креаторке Верице Планић.

У представи се изводи етно музика, а извођачи су: Анастазија (Македонија), Волков трио (Русија) и Павле Аксентијевић.

Зашто да оловка буде и Ваш мач сазнаћете ако погледате ову одличну представу!

Улаз на представу је бесплатан.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *