ИСЦЕЉЕЊЕ

У оквиру 28. Смедеревских светосавских свечаности, у понедељак  23. јануара, са почетком у 20.00 сати, у Биоскопској дворани Центра за културу Смедерево одржаће се пројекција домаћег филма  „Исцелење“. Сценарио за филм потписује Моња Јовић, а режију Иван Јовић. Улоге су поверене Јову Максићу, Радомиру Миљанићу и Немањи Јеремићу.

Филмска прича прати тиховање православног монаха у атмосфери изоловане испоснице. Његов мир бива нарушен изненеданом посетом два човека. Видевши да је ратна прошлост дошла по њега и да не може да заборави и опрости бол који му је нанет, монах схвата да је између њега и Бога настала непремостива пукотина коју ништа не може да попуни. Ово је филм о помирењу и опраштају, о великом питању које остаје након свих ратова: како опростити своме непријатељу? Филмско остварење прати пут духовног уздизања монаха, те поставља питање границе љубави, дато у Христовој заповести „Љуби непријатеља свога“, тематизујући проблем опроштаја као услов за живот у љубави и победу над смрћу и бесмислом. Филм је снимљен на недоступним, нетакнутим локацијама источне Србије, чија атмосфера наглашава изолованост живота у испосници и унутрашњу драму три лика који су у тој изолацији суочени један са другим. Отуда унутрашње збивање у филму постаје згуснуто, а лепота природе стоји као контраст патњи коју носе сва три лика.

Светску премијеру филм је имао 2014. на фестивалу источноевропског филма у немачком граду Котбус. Освојио је међународне награде:

  • Награда Златно сонце за најбољи филм у оквиру програма CineBalkan на 13. Фестивалу европског филма  CINEDAYS у Скопљу, Македонија
  • Награда за најбољи филм и најбољи сценарио на 4. BANEFF фестивалу филмова са Балкана у Шведској
  • Награда жирија програма „српски филм“ на 43. ФЕСТУ. Миљенко Јерговић, председник жирија, том приликом је рекао: „ Овај филм испуњава свој високо постављени духовни и етички циљ: они који су га гледали из биоскопа ће изаћи као другачији људи“.
  • Златни витез за најбољи играни филм и награду за најбољу епизодну улогу која је припала дечаку Немањи Јеремићу на 24. Међународном фестивалу Златни витез у Севастопољу, Русија
  • Награда за најбољу дизајн звука на СОФЕСТ-у , Србија
  • Награда за најбољи филм на фестивалу православног филма „Снажни духом“, Крушевац
  • Сигнис награда на  фестивалу Religion today Тренту, Италија

Улаз на пројекцију је бесплатан.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *