ПРЕД СМЕДЕРЕВСКОМ ПУБЛИКОМ ОВОГ МЕСЕЦА СКОРО ТРИДЕСЕТ РАЗЛИЧИТИХ ПРОГРАМА

Новембар у смедеревском Центру за културу традиционално обилује бројним догађајима из свих области уметности и културе. Пред публиком је скоро тридесет различитих програма, односно педесет догађаја, јер се филмске пројекције одржавају у више термина, као и неке позоришне представе и концерти. По програмским сегментима овог месеца биће осам позоришних представа, а од тога три су за одрасле, а пет за дечију публику. Десет је концерата, од којих су два намењена школској публици. Филмски програм овог месеца доноси три премијере из сфере домаће кинематографије, а гледаоце и даље награђујемо филмованим романима, које дарује издавачка кућа „Лагуна“. Научно-образовни програм угостиће поново еминенетне познаваоце материје  који ће говорити о актуелним и значајним темама. Публика ће бити у прилици да види и нову галеријску поставку, а биће представљен и један наш међународни пројекат. Подсећамо да се под кровом Центра за културу Смедерево одржава осам активних течајева глуме, балета, плеса, гитаре, манекенства и фотомоделинга, креативна радионица, као и јога вежбе. Осим тога Центар за културу Смедерево даје техничку и логистичку подршку другим институцијама и организацијама при реализацији њихових програма.

Позоришна публика у прилици је да најпре види нову представу Мићка Љубичића, под називом „Данас нам је дивно ДНО“. У питању је квазидокументарна хиперреалистична трагикомедија. И ова представа, као и свака претходна Мићкова нам гарантује одличну забаву и урнебесан хумор. Ништа мање смеха неће бити ни на представи „Прича се по граду“, интригантној комедији о томе како један једини злобни трач може да окрене животе четири жене наглавачке. Те четири жене играју Олга Одановић, Дубравка Мијатовић, Анастасиа Мандић и Сена Ђоровић.

Смедеревско позориште ПАТОС овог месеца одраслој публици поново ће се представити са „Инер лајтсом“ односно представом „Унутрашња светла“. Несвакидашњи концепт ове представе пружа по први пут могућност слепим и слабовидим особама да у потпуности уживају у једном позоришном комаду, а особе које виде су као публика изједначене тиме што сви носе повезе преко очију током трајања представе. Првог дана новембра одиграће прву репризу своје најновије представе „Алиса“, која је већ на премијерном извођењу побрала симпатије бројне публике и сместила се у сам врх ПАТОС-ових позоришних остварења. За школску публику планира се извођење представе „Немушти језик“, настале по мотивима познате српске народне бајке.

Студио глуме Центра за културу Смедерево, такође за школску публику, одиграће представу „Том Сојер“ засновану на истоименом роману чији је аутор Марк Твен, и која се налази у школској лектири. Том Сојер од свог настанка као књижевног лика важи за омиљеног јунака  детињства свакога ко га је упознао.

Дечији позоришни матине суботом нуди овог месеца најмлађој позоришној публици да погледа „Мало краљевство“ и „Робин Худа“.

После више од 5 година, култни балкански аутор Рамбо Амадеус са секстетом Five Winettous долази пред смедеревску публику. Нешто више од две године прошло је од последњег концерта нашег националног ансамбла „Коло“ у Смедереву који ће такође наступити овог месеца.

Музичка публика биће у прилица да слуша и музику српских композитора за виолончело и клавир у извођењу Дуа Стојановић, и то бесплатно, у оквиру пројекта за представљање и популаризацију домаћег музичког стваралаштва у домену уметничке музике, који је помогнут од СОКОЈ-а (организације музичких аутора Србије). Солистички концерт одржаће и Богољуб Николић Богион, уметник на гитари, који својом ауторском музиком на оригиналан и неформалан полижанровски начин обједињује класичне и џез елементе, спојем world мотива и апсолутне музике сфере.

Након бројних награда у Србији и на светским такмичењима, Вељко Ненадић и Неда Николић, ученици Музичке школе „Коста Манoјловић“ у Смедереву, објавили су у октобру 2016. године свој први CD„Игра за фрулу и клавир“, који ће овог месеца бити представљен публици на програму у Центру за културу.

Свој велики и значајан допринос квалитету музичког живота у граду несебично даје и Градски женски хор „Кир Стефан Србин“, који нам овог месеца у госте доводи хорове из братских земаља, Русије и Грчке.

Публика нашег биоскопа може да погледа три домаћа филмска остварења. Најпре, филм редитеља и сценаристе Срђе Пенезића „Име: Добрица, презиме: непознато“, жанровски окарактерисан као бајка за одрасле. Филм говори о детету кога су још као бебу напустили родитељи и прати га како одраста и како се носи са лажима и манипулацијама свакодневног живота са чистим срцем и наивношћу која прераста у мудрост.Лик Добрице тумачи вечити дечак југословенског филма Славко Штимац. Следи трећи наставак „Војне академије“ под називом „Нови почетак“, који доноси нове, узбудљиве авантуре две године након дипломирања генерација кадета која је освојила срца милиона. Истовремено, на Академију стиже нова генерација кадета, која се придружује овој својеврсној школи живота. Прослављени српски глумац Никола Којо, у свом редитељском дебију „Стадо“доноси нам урнебесну сатиричну комедију о животу иза камере. И проверена глумачка екипа у којој су Зоран Цвијановић, Наташа Нинковић, Весна Тривалић, Никола Ђуричко обећава смех.

Гледаоци филмова из октобра, као и они који у новембру учествују у наградној игри Центра за културу и Лагуне могу добити познате наслове на основу којих су настала и филмска дела: „Коралина и тајанствени свет“, Нила Гејмена и „Бриџит Џонс на ивици разума“, Хелен Филдинг.

У оквиру научно-образовног програма биће уприличен сусрет са Александром Гајшеком, новинаром, уредником и телевизијски водитељем на ТВ Студио Б, са којим ће бити вођен разговор о темама кроз чију се обраду емисија „Агапе“ профилисала као драгоцена културна и медијска појава. Заинтересовани ће бити у прилици да купе издања „Агапе антологије“ 1, 2 и 3, која су објављена у периоду од 2014. до 2016. године. Професор доктор Софија Стефановић, археолог, предавач на Филозофском факултету у Београду одржаће предавање на тему „Праисторијске мајке и бебе на Балкану“. Ова српска научница је и руководилац пројекта „BIRTH“, који се бави порођајима,мајкама и бебама у праисторији, односно еволуцијом феритилитета, а који је Европски истраживачки савет уврстио међу најизврсније пројекте у Европи, што је историјски успех за српску науку.На трибини „Васпитни поступци родитеља и њихове развојне последице по децу“ говориће Смиљана Грујић, психолог и психотерапеут. Биће одржано и ново предавање у оквиру циклуса „Живети здравије“, а кроз „Караван лепих уметности и мултимедија“ водиће нас  предавачи ове високошколске установе(АЛУМ): ванредни професор Бранислав Лечић, глумац, руководилац  департмана глуме и продекан за развој, доцент Петар Станојловић, редитељ, руководилац департмана менаџмента уметничке продукције и медија и помоћник декана за сарадњу, ванредни професор Ђорђе Станојевић, визуелни уметник и руководилац департмана визуелних уметности и доцент Јелена Блечић, визуелни уметник и помоћник декана за маркетинг. Они ће са заинтересованом публиком разговарати на теме: како употребити таленат, о сагледавању лепоте савременог стваралаштва, образовању уметника у будућности, креативности и будућности, стваралачком идентитету и уметности дигиталног доба.

Ликовној публици биће представљени радови настали на овогодишњој 32. Међународној ликовној колонији „Графика“, на којој су учествовала четири графичара из Србије: Александар Лазар, Јелена Јевтић, Даница Ступар и Никола Радосављевић, затим Оливера Шипка и Јелена Каришик из Бања Луке у Републици Српској (БиХ) и два графичара из Бугарске: Тодор Обчаров и Веселин Дамјанов-Вес. Гости излагачи на изложби биће две домаће представнице ове ликовне технике, млађе генерације Андријана Даниловић и Маријана Јанковић.

Центар за културу Смедерево с поносом ће крајем месеца представити „Парламент риба“, интернационални пројекат о заштити животне средине на тему отпада у мору, који је  намењен деци старијој од 8 година. Програм обухвата изложбу дечијих радова на тему заштите животне средине, карневал учесника пројекта и позоришну представу. Пројекат је финансиран од стране немачке Федералне фондације за животну средину.

У новембру настављају са радом и сви течајеви који се одржавају под нашим кровом. Већина их је за децу и омладину, попут Студија глуме, балета, манекенства и фотомоделинга, али има и оних који укључују заинтересоване свих узраста као што су школа плеса, курс гитаре и јога вежбе. Све течајеве воде сертификовани инструктори.

Готово сви наведени програми део су редовног програма Центра за културу. Наша установа међутим, као највећа установа културе у граду, пружа техничку и логистичку подршку и свим другим заинтересованим институцијама и организацијама, приликом реализације њихових програма, чије капацитете ми можемо да задовољимо. Тако ће се овог месеца, другу годину заредом, под нашим кровом одржати Првенство Србије у категорији KID’S FITNESS-у у организацији Савеза Србије за Боди Билдинг, Фитнес, Боди Фитнес и Аеробики Боди билдинг клуба ,,Железничар“ из нашег града, затим ће наша Општа болнице „Свети Лука“ реализовати програме поводом обележавања њиховог значајног јубилеја, 150 година постајања и рада. Између осталих, у оквиру тог програма биће изведена и представа „Ваљевска болница“, Крушевачког позоришта и Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице, а коју је позоришна публика могла да погледа летос на Театру у тврђави. Традиционално, у новембру биће одржан још један Сајам запошљавања, у организацији Националне службе за запошљавање Смедерево.

Радно време Билет сервиса Центра за културу је радним данима од 10.00 часова до почетка последњег програма, а викендом сат времена пре почетка првог програма, па до почетка последњег програма за тај дан. Телефони на које се може информисати и извршити резарвација улазница су: 4624-815 и 064/829-5345. Корисницима интернета доступне су све информације на нашем сајту www.sdkultura.org.rs и свим друштвеним мрежама.

Организатор задржава право измене и допуне програма.

 

На овом линку можете преузети програм за новембар у PDF формату, а бесплатан штампани примерак на нашем Билет сервису: Program-za-novembar_2016

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *