ДОБА САЗРЕВАЊА

Сарадња Центра за културу Смедерево са Француским институтом у Србији  наставља се кроз нову ревију француског филма коју ће биоскопска публика у Смедереву моћи да прати у оквиру октобарског програма.

Доба сазревања је бурно доба физичких и духовних превирања. Дирљив или мучан, крај детињства никога не оставља равнодушним, те стога и јесте непресушан извор инспирација за ствараоце широм света. За овај јесењи циклус Француског филмског каравана, припремили смо вам програм за који се надамо да ће вас насмејати и дирнути. Било да управо проживљавате муке одрастања, или сте забринути родитељ, било да сте филмофил или носталгичар, овај програм вас неће оставити равнодушним.

Циклус  „Доба сазревања“ укључује четири филма који припадају новијој француској продукцији. Ревију отвара филм „Papa Lumièreкоји ће у Смедереву бити приказан у суботу, 22. октобра. Доноси породичну причу о повратницима из Абиџана, оцу и кћери, Жаку и Сафи, који су живели раздвојеним животима. У прихватном центру у Ници имају прилику да се упознају, али ситуацију додатно компликује чињеница да је Сафина мајка Глорија остала у немирима захваћеном и неприступачном Абиџану. Дан касније, у недељу, 23. октобра биће приказан филм „Беба тигар“ који ће гледаоце упознати са ликом Манија, тинејџера пореклом из Индије, чију  свакодневицу у Француској, похађање школе, друштвени и љубавни живот ремети опасан задатак поверен од стране родитеља. „Леп живот“ је филм кога ће публика моћи да погледа у четвртак, 27. октобра. У филмској причи о рађању прве љубави, отварању срца и освајању нових животних хоризоната у драматичним животним околностима срећемо ликове Ива, оца који је своје синове киднаповао након што је над њима изгубио старатељство, и два тинејџера, Силвана и Пјера, који са оцем живе у тајности. Искуство лепоте живљења за Силвана се отвара кроз љубав према девојци Гилди. Последњи у низу филмова који ће бити приказан у оквиру циклуса „Доба сазревања“ је филм „Фатима“. Његова пројекција предвиђена је за петак, 28. октобар. Кроз то филмско остварење тематизован је живот самохране мајке две тинјеџерке која, у настојању да има обезбеди бољу будућност, ради као чистачица. Након повреде на послу, Фатима почиње да на арапском пише кћерима све што није могла на француском језику, кога је тешко усвајала.

Француски филмови које вам представљамо овог октобра у Биоскопу Центра за културу Смедерево садрже све елементе доброг филма. Добар филм увек је промена – промена главног јунака или неочекивани обрт у причи. Добар филм увек се бави најинтимнијим моментима свих нас – сазревање и суочавање са бруталношћу света један је од таквих момената. Добар филм увек има добре глумце, обесхрабрујуће заплете и окрепљујуће расплете.

Све пројекције почињу у 20 сати у Биоскопској дворани, а улаз је слободан.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *