ТРАЖИЛА СЕ СТОЛИЦА ВИШЕ

Да култура живи међу нама и да људи имају потребу за квалитетним садржајем сведочи јучерашња посећеност Малом граду. Тражила се столица више, а организатори су износили чак и клупе. Претежно млађа публика гледала је представу са зидина и степеништа деспотовог двора.
Трећи дан позоришног фестивала ,,Театар у тврђави“ обележила је представа ,,Иза кулиса“ Мајкла Фрејна, редитеља Југа Радивојевића. Глумци позоришта ,,Бошко Буха“ из Београда доказали су свој префесионализам и оправдали сва очекивања публике, којој су приредили прави ужитак.
,,Иза кулиса“ је представа у представи, која приказује дешавања на самој сцени и живот глумаца онда када не играју своје улоге. То је својеврсна ода позоришту и театарским људима. Реч је о забавној комедији, која је, према речима Југа Радивојевића, један од најбољих и најигранијих комада светске драматургије.

О томе колико је тврђава посебно и предивно место, поготово за овакве догађаје, говори један од главних глумаца, који у комаду има улогу редитеља, Александар Радојичић:

,,Први пут учествујем на фестивалу и супер ми је уопште сама идеја за овај простор у коме се игра. Лепо је да постоји један овакав фестивал у Србији и да путују представе. Играо сам доста пута на отвореном, али нисам у оваквом амбијенту. Јесам, додуше, у Котору када сам био млађи, у Старом граду који је сличан овом, и пријају ми овакви простори. Осећај је заиста диван када је публика добра, као што је била вечерас. Смедеревску публику од један до пет оцењујем оценом пет“.

Утиске о динамичној представи која изискује велики напор и математичку прецизност извођача како би се постигла лакоћа и забавност у којој треба да уживају гледаоци, о сарадњи са колегама и фестивалу, пренела је драмска уметница Катарина Марковић:

,,Публика у Смедереву је фантастична. Ми смо се јако плашили, поготово због ротације, како ће све то изгледати, јер је представа специфична, али било је право уживање. Нису нас гризли комарци, а и време нам је ишло на руку, дувао је ветрић, а ми смо доста јурили, тако да смо се уморили мање него када играмо у матичном позоришту. Било је јако напорно спремати ову представу. Имали смо 25 дана за овај математички прецизан комад и требало је много концентрације да се запампте уласци и изласци, а последњих пар проба смо се бавили тим глумачким делом. Ово је цео Бухин ансамбл, и ми практично живимо заједно, јако се добро познајемо, и мислим да је зато и било могуће да за тако кратко време направимо овакву представу. Децентрализација културе је јако важна због публике која је жељна позоришта“.

Ведрина и позитивна енергија преносиле су се са сцене на публику, која је показивала задовољство и дала потврду да је представа одиграна на високом нивоу:

,,Веома ми се допала представа. Одлично је реализован фестивал, било је доста људи и квалитетна глумачка екипа. Чуо сам да су добре представе ове године, а ово ми је била прва коју сам одгледао, и жао ми је што нећу моћи да погледам остале јер нећу бити у граду. Радо бих дошао да сам ту“.
(Душан Здравковић)

Вечерас ће на сцени Јерининог града са почетком од 21h бити одржана најтраженија представа овогодишњег фестивала – ,,Јулије Цезар“ Вилијама Шекспира, редитеља Кокана Младеновића, копродукција Народног позоришта Сомбор, Град Театра Будва и Центра за културу Свилајнац.

Т. Здравковић (PRESS team Театра у тврђави)

Аутор фотографија: Ненад Живановић

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *