РАЗВОЈ РОК КУЛТУРЕ У БИВШОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ

Петар Пеца Поповић, једна од најистакнутијих личности домаћег рок новинарства и рок критике, биће гост Центра за културу Смедерево у петак, 10. јуна, када ће говорити у оквиру програма „Развој рок културе у бившој Југославији“.  И сам учесник у стварању, афирмацији и профилисању рок културе на домаћем терену, склон да о рокенролу говори као о идеалу,  великом сну и вапају за бољим светом, Пеца Поповић ће, на основу богатог личног и професионалног искуства, представити на који начин се и са којим садржајима, музички, духовно, вредносно развијала рок култура на просторима бивше Југославије. Публика ће моћи да чује у чему се састоји револуционарни значај појаве рокенрола, које су, према Поповићевом мишљењу, кључне тачке у историји југословенског рока, кроз какве облике и ауторске изразе се потврђивао, који моменти у развоју рок културе су оставили трајне, неизбрисиве трагове у времену и утицали на самосвест припадника читавих генерација.

Петар Поповић је био је уредник најтиражнијих листова у историји југословенске рок периодике (Џубокс и  Rock). Учествовао је у организацији неких од највећих музичких догађаја у Београду, у Загреб  и Скопље одвео је највеће музичке караване у 20. веку. Сарађивао је са бројним рок бендовима (YU група, Смак, Бијело дугме, ЕКВ, Партибрејкерси…)  Био је уредник ПГП РТС-а, први музички уредник првог музичког радија у СФРЈ-101 Радио Београд. Аутор је најдуже документарне рок серије Телевизије Београд- „Рокументи“. Аутор је књига „Рокописи“ и „Бити рокенрол“ (у коауторству са Михајлом Пантићем).

Уредник научно-образовног програма Центра за културу и модератор трибине је Марко Цветковић. Програм почиње у 19 сати у Концертној дворани, а улаз је слободан.

Rokenrol

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *