Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

ВЕШТИНА ДРЖАВНИШТВА

4. децембра 2017. у 19:00 - 20:30

dialectic_giotto

Понедељак,04.12.2017.

Концертна дворана у 19.00 сати

Трибина

ВЕШТИНА ДРЖАВНИШТВА

Учествује: др Невен Цветићанин, виши научни сарадник Института  друштвених наука

Слободан улаз

Током програма пажња ће бити посвећена критеријумима препознавања озбиљне државничке вештине као и природи и карактеру државника од формата као динамичног практичног мислиоца који у себи уједињује „ватру“ и лед“, горљиву визију и хладно процењивање, страст и прорачун. У профилисању вештине државништва потврђене од „архетипских“ времена до модерног доба, Цветићанин ће указати на способност превођења хаоса у ред, нестабилности у стабилност, далековидост спрам реалних историјских склопова, уобличавање снопа историјских сила у дуготрајније друштвене и државне идентитете, смисао за успостављање равнотеже и синтезе у пољу (опречних) сила одређеног доба и „духа времена“. У опсервацијама појава у историјским и друштвено-политичким околностима модерног доба посебно место биће намењено идеологији благостања и држави благостања као нормативном и идеолошком оријентиру. Публика ће бити у прилици да чује и које су разлике између конструктивног, креативног државника и деструктора“. У својим истраживањима Цветићанин  се бави Мојсијем и Мухамедом као фигурама у којима је оличен смисао за државништво у архетипским временима, тематизује наслеђе источне и западне мисли и представаља упечатљиве примере државништва у остварењима Ришељеа, Наполеона, Метерниха, Бизмарка…до Шарла де Гола у коме препознаје врхунац државничког умећа.

Невен Цветићанин  дипломирао је и магистрираона Групи за филозофију Филозофског факултета у Београду са темама из немачке класичне и немачке савремене филозофије.
Докторску дисертацију је одбранио  на Катедри за политичку социологију Факултета политичких наука у Београду са темом из историје политичких концепата.
Боравио је на постдокторским студијама на Универзитету у Стирлингу у Шкотској, у Великој Британији, где се усавршавао из области новије европске историје и историје политичких идеја. Аутор је студија „Политичка механика и вештина државништва“ и „Државништво модерног доба“,  научних монографија „Европска десница између мача и закона“ и „Епоха с оне стране левице и деснице“ и књиге есеја „Реквијем револуцији“, као и педесетак научних радова објављених у домаћим и страним научним часописима и зборницима.

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
4. децембра 2017.
Time:
19:00 - 20:30
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *