Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

ВЕЧЕ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ – СТУПОВИ

24. фебруара 2017. у 20:00 - 21:30

Muzicki-sastav-Stupovi

24.02.2017.
Концертна дворана у 20.00 сати

ВЕЧЕ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ

Музички састав СТУПОВИ

„Обновимо себе – Подигнимо Ступове“

Промоција и продаја CD

Цена улазнице: 500 динара

Свако певачко и свирачко наслеђе потекло из народа, носи са собом велику снагу и особен израз. То је искуство преношено генерацијама које добијамо од својих предака, а преносимо потомцима и које непрестано тече, као река, добијајући само печат времена у коме живи.

Тај печат јe у сваком времену веома битан јер он, управо, сведочи о непрестаном животу и лепоти народног стваралаштва и преноси јасну поруку која нас све упућује на један Извор. Желећи то да искаже, музички састав „Ступови“ је свој корен утврдио на српској традиционалној музици кроз старе, народне инструменте (фрула, кавал, двојнице, зурла, гајде, шаргија, лаута, виела) и народно певање, али је стварајући у овом времену, песмама које изводи, дао обележје тог времена кроз савремене аранжмане.

Музика коју изводи заснива се, углавном, на наслсћу Косова и Метохије, али и других крајева Србије (јужна и централна Србија), а састав такође има и сопствени, ауторски израз. У заједници са осталим учесницима који на различите начине изводе нашу традиционалну, али и духовну, црквену музику, до сада је имао низ концерата у Србији, Црној Гори и Републици Српској. Ови концерти су, углавном, музичко-сценски дагађаји у чије ткиво су уткани текстови или песме које говоре истакнути глумци или песници из наших крајева. Састав је, као пријатељ манастира Ђурђеви Ступови у Расу, део акције Подигнимо Ступове и кроз то преноси поруку једног заједничког дела, усмереног ка истом циљу: обнови овог древног манaстира на врху Србије, обнови косовско метохијских светиња, али пре свега буђењу нашег духа у времену у коме живимо са молитвом: „Господе, отвори нам и освети духовни и телесни слух и подари нам снагу да својим недостојним устима и срцима, сведочимо и благовестимо Твоја бескрајна савршенства у пуноћи истине, доброте и лепоте. Помози нам да целомудрено и трезвено, смиреним духом и чистим срцем, појући Теби, очистимо духовно и телесно себе, да се кроз појање ове песме обучемо у светлост љубави и живота, у заједнпци са Тобом и свима светима.“

Обновимо себе-подигнимо Ступове

Музички састав Ступови

По благослову Његовог Преосвештенства г. др. Артемија, Епископа Рашко-призренског и Косовско-метохијског, Музички састав „Ступови“ је активан, у оквиру мисионарске акције, „Обновимо себе – Подигнимо Ступове“.

Музичари су чланови Друштва пријатеља манастира Ђурђеви Ступови у Расу наступају на црквеним и културним манифестацијама и народним саборима. Свако певачко и свирачко наслеђе потекло из народа, носи са собом велику снагу и особен израз. То је искуство преношено генерацијама, које добијамо од својих предака, а преносимо потомцима и које непрестано тече, река, добијајући само печат времена у коме живи. Тај печат је у сваком времену веома битан јер он, управо, сведочи о непрестаном животу и лепоти народног стваралаштва и преноси јасну поруку која нас све упућује на један Извор.

Желећи да то искаже, Музички састав „Ступови“ је свој корен утврдио на српској традиционалној музици кроз старе, народне инструменте /фрула, кавал, двојнице, зурле, гајде, шаргија, лаута…/ и народно певање, али је стварајући у овом времену, песмама које изводи дао обележје тог времена кроз савремене аранжмане. Музика коју изводе заснива се, углавном на наслеђу Косова и Метохије, али и другим крајевима Србије /јужна и централна Србија/, а састав има и сопствени, ауторски израз. У заједници са осталим учесницима, који на различите начине изводе нашу традиционалну, али и духовну, црквену музику, до сада је имао низ концерата у Србији, Црној Гори и Републици Српској. Ови концерти су, углавном музичко-сценски, у чије ткиво су уткани текстови или песме које говоре истакнути глумци или песници из наших крајева. Под покровитељством манастира Ђурђеви Ступови у Расу и кроз њих, преноси се порука једног заједничког дела, усмереног ка једном истом циљу: обнови овог древног манастира на врху Србије, обнови косовско-мехотијских светиња, али пре свега у буђењу нашег духа и просветљења нашег народа у времену у коме живимо, са надом и молитвом.

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
24. фебруара 2017.
Time:
20:00 - 21:30
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *