Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

Трибина ФИЛМ И РАТ

5. октобра 2021. у 19:00 - 20:30

Događaj Navigation

film i rat
5. 10. 2021.
Концертна дворана у 19.00
Трибина
ФИЛМ И РАТ
Учествује: мр Петар Јончић, историчар уметности, филмолог, филмски критичар
Модератор: Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево
Слободан улаз
Током програма ће бити размотрени пропагандно деловање филма и улога кинематографије као уметничког оружја у борби против непријатеља, као и повезаност филма са концептом етикетирања непријатеља. Осврт ће бити направљен на филмску пропаганду Трећег рајха, као и на третман фашиста, нациста и њихових сарадника у филму, од стране савезника и у југословенској кинематографији. Осим тога, пажња ће бити посвећена критици тоталитаризма и упозорењима на опасности које он доноси. Тематизација односа филма и рата обухватиће и питање додира ратног филма или филма који се бави искуством тоталитаризма, терора, тлачења и насиља са хорором. У разговору са гостом биће осветљено и проблемско поље у коме се успоставља релација филмског стваралаштва и питања историјске тачности. (Комичне) представе фирера, однос нациста према уметности, проблем квалитетне осмишљености ликова и занимљивости из историје филма које су везане за тему, наћи ће се у склопу програма.
Петар Јончић је дипломирао Историју уметности на Филозофском факултету у Београду, а магистарске студије филма и медија завршио на Факултету драмских уметности.
Текстове и интервјуе писао је за Дневни Телеграф, а филмске критике и есеје о уметности у Књижевном листу, Речи, Домусу, Златној греди, Европи, часопису ОК, 3+4, ТФТ-у и другим часописима, док је исте водио на Радио Београду 3.
Објавио је књигу Филмски језик Желимира Жилника (награда Душан Стојановић за најбољу студију о филму 2003), Неки други филм (Лагуна, 2014), Музичке сликовнице осамдесетих (Службени гласник, 2015) и приређивач је и ко-аутор књиге Деца сребрне емулзије-фотографије Зорана Вујовића (Службени гласник, 2017) коју је УЛУПУДС наградио за најбољу фото-монографију на Сајму књига, а добила је и трећу награду Захарије Орфелин на сајму књига у Новом Саду. Написао је и књигу Филм и рат-мимикрија хорора (Службени гласник, 2020.)
На РТВ Студију Б је аутор бројних репортажа из области културе, а био је уредник емисије Коцка и сарадник документарног програма. Аутор је више документарних репортажа и кратких филмова који су приказани на фестивалима Алтернативног филма и видеа и Кратком метру.
Фотографијом се аматерски бави од краја осамдесетих. Учествовао је на бројним жирираним домаћим и међународним салонима фотографије и добитник је бронзане медеља за фотографију на Републичкој изложби фотографија 2016. године. Члан је Фото савеза Србије и оснивач фото групе Иза екрана.
FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
5. октобра 2021.
Time:
19:00 - 20:30
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *