Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

Трибина ЧЕМУ ЈОШ КАФАНОЛОГИЈА: ЗНАЧАЈ КАФАНЕ ЗА СРПСКО ДРУШТВО

19. новембра 2019. у 19:00 - 20:30

tribina kafanologija

19. 11. 2019.
Концертна дворана у 19.00
Трибина
ЧЕМУ ЈОШ КАФАНОЛОГИЈА: ЗНАЧАЈ КАФАНЕ ЗА СРПСКО ДРУШТВО
Учествује: Димитрије Буквић, социолог, новинар „Политике“, писац
Слободан улаз

Проблемски приступ улози кафане и тематизација кафане као друштвене институције биће заступљени на предстојећој трибини у Центру за културу Смедерево која ће се, под насловом „Чему још кафанологија: значај кафане за српско друштво“ одржати у уторак, 19. новембра у Концертној дворани са почетком у 19 сати. Том приликом биће вођен разговор са Димитријем Буквићем, социологом, новинаром „Политике“ и писцем.

 Током програма, са Буквићем ће бити вођен разговор о кафани као о месту из кога је могуће „ишчитати“ друштвене процесе, које је повезано за разумевањем, тумачењем, дијагнозом друштвено-историјске ситуације. Биће размотрена социјална, политичка и културна функција кафане у нашем друштву, њена улога као демократског амбијента, као и питање оправданости романтизованог односа према кафани. Програм ће обухватити и питања боемије, релацију кафанског искуства са слободом и задовољством, као и са поимањем времена, комуникације и животног стила. О кафани ће се говорити и као „галерији“ инспиративних ликова и занимљивих анегдота. На трибини ће пажња бити посвећена питању судбине кафане у продору капиталистичких механизама, и о томе шта се десило са култом кафане у транзиционим процесима.

Ужа подручја социолошких интересовања Димитрија Буквића су социологија политике, села, културе и архитектуре.Члан је Српског социолошког друштва. Научне радове објављивао у стручним часописима у Србији и Црној Гори. Новинар је листа „Политика“.

Kратке приче објављивао је у часописима и зборницима у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Хрватској. Учествовао је на литерарним конкурсима и књижевним феситивалима у земљи и региону и добитник је неколико награда. У коауторству с Драгољубом Б. Ђорђевићем објавио је књигу „Kафанолошки астал/Kарирани столњак“ у којој се налазе изабране кафанске козерије које је годинама писао за Београдску рубрику „Политике”. Аутор је и збирке кратких прича „Свака добија“.

За Балканску истраживачку мрежу (БИРН) писао је о проблемима културне политике у региону. Професионално се усавршавао на тренинзима и курсевима у организацији Центра за истраживачко новинарство Србије, Америчке амбасаде у Србији и „Дојче веле академије“.

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
19. новембра 2019.
Time:
19:00 - 20:30
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *