Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

СВЕТ

8. априла 2016. у 20:00 - 21:30

04_Svet_plakat

Велика дворана у 20.00 сати

33. Позоришни фестивал „Нушићеви дани“ Смедерево

НУШИЋ ЈЕ САМ ЖИВОТ

ПРЕТФЕСТИВАЛСКИ ПРОГРАМ

  

Дом културе Старо Село и Дом културе Крушево

(копродукција)

Бранислав Нушић

Режија: Дејан Цицмиловић

Сценографију осмислио и музику одабрао: Дејан Цицмиловић

Израда сценографије и рад са светлима: Слободан Живковић

 Улоге:

 Тома Милентијевић, чиновник у пензији: Горан Милановић

Стана, његова жена: Биљана Марјановић

Нада, њихова кћер: Јелена Стојадиновић

Јелкица, њихова кћер: Андреа Вулијанац

Сима Јеремић, чиновник у пензији: Златко Илић

Госпођа Живановићка: Слађана Михајловић

Госпођа Томићка: Бранка Шућур Степановић

Учитељ музике: Марко Богдановић

Тетка Каја, служавка код Томе: Милица Стоиљковић

Време трајања: 75 минута

 О ПИСЦУ

 Бранислав Нушић (Београд, 20. октобар 1864 – Београд, 19. јануар 1938) је био српски књижевник, комедиограф, писац романа, драма, прича и есеја, зачетник реторике у Србије и истакнути фотограф аматер. Такође је радио као новинар и дипломата. Најзначајнији део његовог стваралаштва су комедије, од којих су најпознатије: Госпођа министарка, Народни посланик, Сумњиво лице, Ожалошћена породица и Покојник. Осим што је писао за позориште, радио је као драматург или управник у позориштима у Београду, Новом Саду, Скопљу и Сарајеву. Био је изабран за председника Удружења југословенских драмских аутора и члана Српске краљевске академије.

О РЕДИТЕЉУ

Дејан Цицмиловић (21.7.1971) средњу глумачку школу завршио је у Нишу, у класи Миме Вуковић Курић. Дипломирао је представом „Сан летње ноћи“ (Оберон) по тексту Виљема Шекспира, у режији Марислава Радосављевића у Народном позоришту у Нишу. Од 1991. до 1993. године стално је ангажован у Театру „Јоаким Вујић“ у Крагујевцу.

  1. уписује глуму на Факултету уметности у Приштини у класи професора Светозара Рапајића. Дипломирао је 1997. године представом „Љубавник“ (Ричард) по тексту Харолда Пинтера у режији Драгана Јаковљевића у Театру „Бојан Ступица“ у Београду.

У позориштима у Крагујевцу, Нишу, Приштини, Зајечару, Београду, Крушевцу, Лесковцу, Косовској Митровици, као и на филму, телевизији и радију, одиграо је око осамдесет улога.

До сада је режирао више од двадесет представа у аматерским позориштима по делима Боре Станковића, Бранислава Нушића, Александра Поповића, Љубомира Симовића, Виљема Шекспира, Душана Ковачевића…

На драмском одсеку групе за глуму при Факултету хуманистичких наука у Нишу радио је као асистент на предметима сценски говор и техника гласа. Од октобра 2009. године, у звању доцента, предаје глуму на Факултету уметности у Косовској Митровици.

Награђиван је на бројним фестивалима и стални је члан драме Народног позоришта Ниш. Живи у Београду са Сањом, Тијаном, Савом и Урошем.

 УМЕСТО РЕЧИ РЕДИТЕЉА

 Представе које се памте и дела која су надживела своје време у опусу Бранислава Нушића наводе стога на многа размишљања о природи драмског стваралаштва и позоришног деловања.

Све што је везано за Нушића дубоко је, треба поновити, прожето менталитетом, искуством, психологијом и свим оним што подразумевамо под животном и стваралачком аутентичношћу. Својим делима учврстио је основе позоришта на коме опстоје само нове и још неисказане форме, велике и непоновљиве креације и израз који се осећа потпуно слободним у сваком времену и простору. У том хуманизму лишеног сваког самозадовољства садржане су све Нушићеве дилемо о човеку и његовој судбини. Комедија је с тога за њега начин на који најлакше прилазимо људима. Зато ликови нису никакви феномени или посебни појмови већ бића саздана од најнепосреднијих људских особина и животних потреба. Тражење савременог израза је стога остваривање Нушићевих тежњи и оног сценског духа који помаже да осетимо оно људско у човеку и да на њега реагујемо на особен начин. Због тога ниједан човек посебно, па ни друштво не може бити равнодушно према стваралаштву Бранислава Нушића. То је просто систем најразноврснијих подстицаја театру да стално тражи своју слободу, моћ и тако исказује изворност и духовни идентитет.

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
8. априла 2016.
Time:
20:00 - 21:30
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *