Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

СВЕ ШТО ВИДИШ- ИЗЛОЖБА ГРАФИКА НИКОЛЕ РАДОСАВЉЕВИЋА

19. маја 2017. у 19:30 - 1. јуна 2017. у 17:00

Dok nas smrt ne rastavi,linorez,   20x20cm, Nikola Radosavljevic, 2016 (3)

19.05. 2017

Галерија Центра за културу Смедерево у 19.30

Отварање изложбе графика Николе Радосављевића

СВЕ ШТО ВИДИШ

Трајање изложбе: 19.05-01.06.2017.

Све ово што видиш, све не то наше

 Рану античку мисао карактерише учење које је много касније названо – хилозоизмом. У основи свега је живот, природа је у том смислу сврховита, настојећи да превлада супротстављене силе. У делима Николе радосављевића препознајемо не само ову сврховиту и исцељитељску моћ природе, него, сред природних облика, у неком „међуатоmском простору“( разумеваном у демокритовском смислу) видимо само њено биће. Природа нам се тако приказује као Предео који све што постоји опредељује, чинећи га присутним. Простор који омогућује свако простирање, живот који гарантује свако постојање.

На Радосављевићевим цртежима природа,  овако представљена, јесте вечно живи Ерос, који је, као у Фројдовом учењу супротстављен Танатос. Ови radovi су утолико величање еротске силе живота, у којој пребива свака постојећа ствар, а животне мене само су начини пулсирања природе, као извора и утоке свега.

Радосављевић Никола, рођен у Ужицу, дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, одсек примењене графике, атеље графика и књига, 2014. Мастер студије заврсио на истом факултету, одсек графике у класи редовне професорке Гордане Петровиц, 2015. Добитник је шеснаест награда из области цртежа и графике, од којих су посебно значајне: награда учитељског факултета у Ужицу, на XИ медјународном графичком бијеналу суве игле, у Ужицу, 2013. специјална награда жирија за иновацију у стрип уметности, 12. медјународни салон стрипа, СКЦ, Београд, 2014. награда је додељена за уметничку књигу. Био је део тима који је освојио златну медаљу Прашког квадријенала, “For provoking a dialogue”,  националног наступа студентске секције, Праг, Чешка, 2015. Награда ФПУ за најбољи графички лист на мастер студијама из фонда Михајло С. Петров, МПУ Београд, 2016. Награда за допринос техници суве игле и графички лист, VI  међународни бијенале ЕX ЛИБРИСа, Историјски архив, Панчево, 2016.

Учествовао на више од сто педесет колективних изложби у земљи и иностранству (Србија, Холандија, Немачка, Кина, Швајцарска, Русија, САД…).

До сада је организовао деветнаест самосталних излагања по конкурсу и позиву (Котор, Краљево, Београд, Нови Сад, Панчево, Сомбор, Кикинда…), од чега се посебно издвајају изложбе 31 205- цртежи и слике , Градска галерија Котор, Црна Гора,When the world was young , велика галерија Дома културе Студентски град, Нови Београд, изложба колажа и видео радова “Блискост“, галерија АБ Маглај, Маглај, Босна и Херцеговина.

Стипендиста из неколико различитих фондова.По избору уредника рубрике магазине  ELLE „39 најуспешнијих млађих од 30”, сврстан у 39 најуспешнијих младих људи у земљи, област визуелних уметности, новембарско издање. Учесник графичке колоније “Графика 2016”, Центар за Културу Смедерево.

Студент друге године докторских студија ФПУ у Београду.
Сарадник демонстратор на предмету графика 1,2 ФПУ Београд.

Бави се графиком, цртежом, и проширеним медијима у области цртежа.

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Početak:
19. маја 2017. у 19:30
Kraj:
1. јуна 2017. у 17:00
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *