Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

„Судбина једног Чарлија“

15. априла 2019. у 12:00 - 13:15

carli-poster-final-a3

36. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ
НУШИЋЕВИ ДАНИ

ПРЕТФЕСТИВАЛСКИ ПРОГРАМ

Понедељак, 15. април

Велика дворана у 12.00

Позориште Душко Радовић

По роману Александра Поповића

„Судбина једног Чарлија“

Режија: Ана Томовић

Играју: Арсеније Тубић, Јелена Петровић, Алек Родић, Сандра Родић Јанковић, Александра Анђелковић, Кристина Томић, Дамјан Кецојевић, Милош Анђелковић, Горан Баланчевић, Јован Стаматовић-Карић, Немања Брајовић

Цена улазнице: 200 динара

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Чувени роман Александра Аце Поповића „Судбина једног Чарлија“ носи снажне емоције блиске сваком детету, као и одраслом човеку: страх од напуштености и чежња за мајком, блискост нераздвојног пријатељства, љубав за коју се чине велика дела, понос због успеха и понесеност славом, туга због растанка, али и утеха због повратка у окриље мајке. Чарли је на почетку незрело маче, сурово остављено да се стара само о себи, а на крају мачак са богатим животним искуством. Крај, иако препун емоција, има своју нежну филозофску поруку да је живот боље искусити него остати заувек везан за родитеље, јер то искуство живота, иако понекад тешко, уједно је и нешто најлепше на свет.

Ана Томовић

РЕЧ ДРАМСКОГ ПИСЦА

…Сећам се како сам замишљала да разговарам са сваком Виолетом из приче, а сада разумем да је то био мој покушај да схватим све оно што је и сам Чарли у причи покушавао – да разуме овај наш живот који живимо са свим прелепим и страшним стварима који затичу свакога од нас.

Како је та књига преживела све те године, све селидбе и промене, ни данас ми није јасно, али осим што су јој листови незнатно пожутели и даље дише на столу, баш као и тог лета.

Мој одабир овог дела Аце Поповића представља заправо жељу да поделим те унутрашње слике које су ме пратиле кроз живот, а које одражавају мој доживљај бескрајног шарма мачка Чарлија: његову безазленост, његову храброст, његово котрљање кроз различите животне ситуације и напослетку тај тренутак мира.

 

Тамара Радојчић

РЕЧ ДРАМАТУРГА

Ова представа намењена је искључиво деци старијој од пет година, као и одраслима који су спремни да се отисну на путовање са мачком Чарлијем и сагледају наш свет „мачијим очима“. Из те „доње“ перспективе, откривају се све лепоте успеха и све страхоте пада које могу да задесе свакога ко жели да од живота окуси нешто више.

Давне 1976. године први пут је одиграна представа о мачку Чарлију на сцени Малог позоришта. Публику је тада шокирао „тужан крај“ у једној представи за децу.  У овом римејку, ауторке нам на нови начин тумаче роман Аце Поповића, показујући нам да је искуство које стичемо одрастајући, а потом и старећи, највреднија ствар која нам се може десити у животу. На крају животног пута сваког од нас, па тако и мачка Чарлија, једино што нам трајно остаје су наше успомене.

Мила Машовић-Николић

_dsc0712_dsc0613

 

_dsc0856_dsc0843_dsc0754

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
15. априла 2019.
Time:
12:00 - 13:15
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *