Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

ПРИЧA О СВЕТОМ САВИ

14. јула 2019. у 20:00 - 21:00

Plakat Priča o Svetom Savi

Шести позоришни фестивал
ТЕАТАР У ТВРЂАВИ
10-14. јул 2019. Смедерево
Недеља, 14. јул 2019.

Породични дан
Мали град Смедеревске тврђаве у 20.00
Мало позориште Душко Радовић
Братислав Петковић
ПРИЧA О СВЕТОМ САВИ

Редитељ: Саша Габрић
Растко; Сава: Богдан Богдановић
Немања: Небојша Љубишић
Ана: Александра Анђелковић
Никанор: Саша Кузмановић
Јован: Лазар Миљковић
Ђурђинка: Катарина Димитријевић
Сценограф: Борис Максимовић
Костимограф: Олга Мрђеновић
Музички сарадник: Леонтина Пат
Сценске борбе: проф. др Александар Тасковић
Стручни сарадник на тексту: Архимандрит Никифор Миловић
Трајање: 60′
РЕЧ ПИСЦА
Недостојни и лењи и худи монах Сава, како се сам потписивао у време када је састављао чувену Крмчију, зборник закона и правила за живот у држави, ту је прописао понашања и владара и судова и свих људи у свим областима живота. Створио је при Студеници и другим манастирима „часне домове“ који су били прве српске болнице и уточишта за немоћне, сиромашне и старе. Свети Сава је симбол свих наших тежњи ка добру. Он је наш национални светац. У њему је сабрано све наше разумевање хришћанства. Као наш небески заступник на Жичком сабору нас је заветовао и збринуо па смо под својим именом убројани у хришћане.
Још као основац сам учествовао у приредбама у част Светом Сави, и готово увек сам имао осећај да су програми слаби и недостојни имена светитеља. Ово је покушај да се прича о Светом Сави исприча на другачији начин.
Недостојни и лењи и худи,
Братислав Петковић
РЕЧ РЕДИТЕЉА
Ретки су народи који могу да се похвале тиме да се кроз једну личност могу приказати сви недостижни врхови којима се тежи. Непролазне вредности за сваког човека. Ми спадамо у те, који имају привилегију и част да кроз једну личност персонификујемо себе, своју историју и духовност. Сва њена дубина, величина и сјај одликује се кроз лик светог човека, националног симбола, духовног заштитника свих срба – Светог Саву.
Саша Габрић

Живимо у времену када су духовне вредности изгубиле на својој важности и поучности. А велика очекивања и даље постоје. Идеја да неко ко пред собом има материјално богатство и све погодности дворског живота одабере аскезу наместо свега тога је данас тешко замислива. У фокусу наше представе је више Растко Немањић него Свети Сава. Однос његове околине и ближњих, посебно оца и мајке, према његовој одлуци да се замонаши и његова унутрашња борба са том одлуком
Богдан Богдановић, глумац

Слободан улаз

Priča o Svetom Savi 5 foto Ž Sinobad (9)Priča o Svetom Savi 6 foto Ž Sinobad (11)Priča o Svetom Savi 7 foto Ž Sinobad (14)Priča o Svetom Savi 8 foto Ž Sinobad (16)Priča o Svetom Savi 9 foto Ž Sinobad (17)Priča o Svetom Savi 10 foto Ž Sinobad (18)Priča o Svetom Savi 11 foto Ž Sinobad (19)Priča o Svetom Savi 12 foto Ž Sinobad (20)Priča o Svetom Savi 13 foto Ž Sinobad (21)Priča o Svetom Savi1 foto Ž Sinobad (1)

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
14. јула 2019.
Time:
20:00 - 21:00
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *