Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА „ЛЕПА БРЕНА ПРОЏЕКТ“

25. септембра 2020. у 20:00 - 21:30

BITEF poster BRENA

25.09.2020.
Мали град Смедеревске тврђаве у 20.00

Битеф театар
ЛЕПА БРЕНА ПРОЏЕКТ

Концепт и режија: Владимир Алексић и Олга Димитријевић
Текст: Олга Димитријевић, Ведрана Клепица, Слободан Обрадовић, Маја Пелевић, Тања Шљивар
Улоге:Јована Гавриловић,Јасна Ђуричић,Јелена Илић, Тамара Крцуновић, Иван Марковић
Драматургија: Димитрије Коканов
Музика: Драшко Аџић
Сценографија: Никола Кнежевић
Костим: Милица Коларић, Сенка Кљакић
Кореографија: Игор Коруга
Продукција: Flying Ginger, Битеф Театар
Извршна продукција: Оливера Кецојевић
Цена улазнице: 200 динара

О ПРЕДСТАВИ
Лепа Брена је звезда Југославије, симбол њеног шоубизниса и просперитета. Њена каријера која је почела у турбулентним осамдесетим годинама, као да прати све социјалистичке и постсоцијалистичке културне, политичке и економске трансформације које су се десиле са Југославијом, укључујући и распад земље и њену стидљиву реинвенцију у културном простору. У фигуру Лепе Брене уписане су теме шоу бизниса, односно тржишно-капиталистичког функционисања у социјалистичкој економији осамдесетих; потом рата, транзиције на капитализам и гомилање богатства, и на концу носталгије за старом земљом. Истовремено, фигура Брене неминовно спаја друштвено-политички контекст са нашим личним историјама, афектима, и живљеним искуством.
Теоретичари су одавно приметили колико југословенска популарна музика и даље често преноси осећај заједничког искуства широм југословенског простора, и као таква стоји у контрасту са етно-националистичким стратификацијама културних поља у свим појединачним државама. Поред тога, како је тачно артикулисала Ана Хофман, јавна појављивања Лепе Брене могу се посматрати као „стратегије навигације кроз пресек дискурса југословенске прошлости, конфликта, помирења, европеизације; као пресек дебата о национализму, балканизму, мултикултурализму, и перцепције свега тога од стране певачицине публике и шире јавности“.
Лепа Брена је дакле за нас, али верујемо и за многе друге – симбол; и старе земље, и нашег одрастања, и откривања сексуалности. Зато и овај пројекат није замишљен као биографска представа, већ сасвим другачије: кроз највећи шоубизнис симбол Југославије, желимо да суштински причамо о комплексности и унутрашњим контрадикцијама последње скоро четири декаде ових простора, о његовим друштвено-политичким трансформацијама, поносу и болу, о разочарењима и нади, и о нама самима.
Публика ће на сцени моћи да види пет Брена- Брену Југословенку, Брену бизниса, Брену градитељства, Брену сексуалности и Брену песме.

lepa brena fotolepa brena

FacebookTwitterGoogle+Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *