Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

МРЕШЋЕЊЕ ШАРАНА

23. априла 2017. у 20:00 - 21:50

plakat mrescenje

34. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ
НУШИЋЕВИ ДАНИ

Недеља, 23. 4. 2017.

Велика дворана, 20.00

Атеље 212 Београд

Александар Поповић
МРЕШЋЕЊЕ ШАРАНА

Режија: МИЛАН НЕШКОВИЋ

Драматургија: Јелена Мијовић
Сценографија: Весна Поповић
Костим: Марина Меденица
Асистенткиња костимографа: Биљана Гргур
Композитор: Владимир Пејковић
Организација: Јелена Твртковић
Асистенткиња организатора: Јована Павић

Играју:

Професор: СВЕТОЗАР ЦВЕТКОВИЋ / ТИХОМИР СТАНИЋ
Мица: ХРИСТИНА ПОПОВИЋ
Лаза: ВИКТОР САВИЋ
Кум Света: НЕМАЊА ОЛИВЕРИЋ
Кумић Мита: ИВАН ЈЕВТОВИЋ
Боса: ДУБРАВКА МИЈАТОВИЋ
Васа: НЕНАД ЈЕЗДИЋ
Госпава: ДРАГАНА ЂУКИЋ

Вођење представе: Јована Павић

Цена улазнице: 600 динара

“Мрешћење шарана” је комад о преломним историјским тренуцима, политичким превирањима и великим друштвеним променама које се паралелно догађају у једној кући, унутар мешовите породице малих грађана и сељака, који се, међусобно, боре за власт и превласт. Комично и апсурдно је колико у тој борби провејавају и душевност и рањивост и смешна људска морална посрнућа.

Као и сам писац, и ова представа покушава да мане свог народа, оне најгоре особине на неки начин објасни и да, објашњавајући, тражи неки бољи пут. “Мрешћење шарана” се догађа у турбулентним временима и репресивном систему који буде звер у људима. Човек има своје анимално биће и не треба се много играти са њим. Ко пусти звер из човека, тај је велики злочинац. Не би нас много требало изазивати да почнемо да једемо руком, да отимамо, да ударамо – да дигнемо руке од салвете, од тањира, од кашике. Не треба руже гајити у подруму и заливати их врућом водом да бисмо видели колико су оне отпорне. Зна се шта с ружама треба радити. Хоће врло брзо ружа да подивља. Хоће човек да подивља.

Реч редитеља

Када бисмо сада направили анкету о Резолуцији Инфобироа, о томе шта се ту заправо бирало а да за последицу може имати и Голи оток, верујем да међу млађим људима готово нико не би знао. Поповић се ту бави далеко дубљим, и данас тако важним стварима. Он се у овом комаду вивисекцира шта репресија, у оном дубљем слоју, ради људима, извлачи најгоре из човека. Човек има у себи потенцијал и за добро и за лоше. Владари и системи који пусте звер из човека су суштински злочинци. Ови ликови заправо нису лоши људи, само је систем из њих извукао оно најгоре. И данас су људи од макро до микро плана до зла бога притиснути опредељивањем, од кога им заправо после све зависи. Ми у ствари живимо у песми Матије Бећковића „И ово и оно“. Живимо у контексту где ти мораш да будеш или за ове или за оне, сликовито; мораш да навијаш или за Партизан или за Звезду, чак и ако навијаш за неког трећег, ти мораш и да се определиш између ова два. И немој да се фолираш. Та биполарност у репресивном систему нас подстиче да будемо још гори.

Извор: Блиц

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
23. априла 2017.
Time:
20:00 - 21:50
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *