Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

КОНЦЕРТ СЕВЕРНОГ ХОРА ИЗ РУСИЈЕ

31. октобра 2019. у 20:00 - 21:30

Северный хор (2) (1)

Четвртак, 31. 10. 2019.
Велика дворана у 20.00
КОНЦЕРТ СЕВЕРНОГ ХОРА ИЗ РУСИЈЕ
Слободан улаз

У граду Архангељску покрај Белог мора постоји чудо – Државни академски Северни руски народни хор који је 2019. године обележио 93 године рада. Северни хор с правом називају „бисер културе северног приморја“ који блиста на концертима широм Русије и света са непроменљивим успехом.

Северна народна уметност, моћна и дубока попут саме земље која ју је створила, лишенa спољашње декорације и површних емоција, чува епску ширину, набој духовне моћи, непосредну живахност, разиграност и весеље људи који иако воде тешку борбу за егзистенцију умеју да воле живот, да се веселе од срца и саосећају са ближњима.

Ансамбл чине: хор, плесна група и оркестар руских народних инструмената. Хор женских гласова, има посебан шарм и непоновљив звук, који је у великој мери обојен посебним северним дијалектом. У њему су успешно спојени епска ширина, лирска продорност и народни хумор. Велики део песама изводи се у покрету. Плес са севера одликује велики осећај самопоштовања, лепота клизећег покрета, суздржана моћ у брзом покрету. Маестрално музицирање оркестра руских народних инструмената је представљено и кроз соло наступе са кашикама, роговима, руским гуслама и балалајкама. Генерално, концерт Северног хора је посебан уметнички свет и један светао, динамичан и шарен перформанс.

Певачка традиција Севера одликује се строгим стилом и чистотом извођења, у хору певају само жене, што је и традиција северног приморја, мушки гласови су замењени дубоким женским. Полифонија (вишегласје) је још једна црта којом се одликује северна песма.

У појединим деловима наступа на сцени у истом тренутку је и до 50 извођача.

Посебну пажњу заслужују костими Северног хора. Креирани од стране професионалних костимографа на основу најбољих примера из колекција музеја у Архангељску, Москви, Санкт-Петербургу, представљају слику руске народне ношње на Северу. Током концерта извођачи се пред публиком појављују у свечаним, свакодневним и стилизованим сценским ношњама, креираним посебно за наступе на концертима.

Уметнички руководилац Северног хора је заслужена уметница Руске Федерације, професорка Руске академије музике „Гнесини“ Светлана ИГНАТЈЕВА

Главни диригент и руководилац оркестра је заслужени уметник Руске Федерације Александар КАЧАЈЕВ

Хоровођа – Татјана РУДУКАН

Главни кореограф – Александар СЕЛИВАНОВ

Директор – Наталија АСАДЧИК

 

Северный хор (4)Северный хор (6)

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
31. октобра 2019.
Time:
20:00 - 21:30
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *