Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

КОНЦЕРТ КВИНТЕТА ИЗ ПОЉСКЕ „SURREALISTIC FIVE“

17. октобра 2018. у 19:00 - 20:10

Nadrealisticnih 5 plakat novo

Среда, 17.10. 2018.

Концертна дворана у 19.00 сати

 

Концерт квинтета из Пољске

SURREALISTIC FIVE

НАДРЕАЛИСТИЧНИХ ПЕТ/ КЛАВИРСКИ КВИНТЕТ

Ансамбл „Надреалистичних пет“ чине најинтересантнији пољски музичари. Дуги низ година чланови овог
клавирског квинтета наступају као солисти и камерни музичари на бројним концертима и фестивалима. Награђени су на многим престижним музичким такмичењима. У свом репертоару фокусирају се посебно на савремену музику и промовисање креативног израза пољских композитора.
Најважније је што је ових пет уметника одлучило да се ујединисвојој заједничкој страсти – камерној музици. Име ансамбла односи се на оригинални наслов „Сиво-бели“ клавирски квинтет – прву композицију написану за ансамбл на предлог је Хане Куленти.

МАРИА ШАЛАХ-МАХОВСКА / ВИОЛИНА
Лауреат 13. међународног такмичења за виолину „Хенрик Виениавски“ у Познању (2006). Концерт мајстор Варшавске филхармоније. Рођена 1987. године у Варшави. Као солиста и камерни музичарнаступала у значајним концертнимсалама:Карнеги Хол у Њујорку, Дизни Хол у Лос Ангелесу, Велика сала Конзерваторијума „Чајковски“ у Москви, конзерваторијумима у Салцбургу, Берну, Лозани, Женеви, Базелу, Локарну, Бечу и Мадриду. Дипломирала је виолинуу класи Константи Андрзеј Кулка на Музичком универзитету „Фредерик Шопен“ у Варшави. Наступала је са вец́ином пољских филхармонијских оркестара, укључујуц́и и Варшавску филхармонију, Синфониа Варсовиа и Пољски радио оркестар. Учествовала је на европској концертној турнејиПољског камерног оркестра, на којој је ансамбл наступао са Максимом Венгеровим у најславнијим европским концертним дворанама: Берлинер Пхилхармоние, Аудиторио Национал де Мусица
Мадрид, Центар Барбицан у Лондону.
Мариа Мацховска освојила је 5. награду на 13. Међународном натјецању за виолину Хенрик Виениавски у Познању (2006), Специјалну награду жирија коју води Гидон Кремер на Међународном такмичењу „Леополд Мозарт“ у Аугсбург (2006), 1. награду на међународном такмичењу „Ницоло Паганини“ у Вроцлаву (2004) и 3. награда на међународном такмичењу „Карол Липински“ и „Хенрик Виениавски“ у Лублину (2003). Добиткиња стипендије „Млада Пољска“ 2007. и 2012. Године. Била је концертмајстор
Синфониа Варсовиа Орцхестра од 2008. године. Асистент је на „Музичком универзитету „Фредерик Шопен“ од 2013. године.
МИХАЛШАЛАХ/ВИОЛИНА
Рођен је 1984. године. Добитник је прве награде наконкурсу камерне музике„Ст. Мартин“ у Лондону (2011), као и 1. награде на 19. Међународном такмичењу камерне музике одржане у Солуну,
Грчка (2010). Михаł Шалах дипломирао је на Академији за музику „Феликс Нововиејски“ у Бидгошчу, у класи Павела Радзинског. Усавршавао је своје музичке вештине са Вадимом Бродским, Сергејем Кравчком и Виктором Пикаизеном. Докторске студије са звање доктора музичке уметности завршио је 2016. године и почео са радом на Академији за музику „Феликс Нововиејски“ у Бидгошчу као доцент.
Од 2009. године члан је Варшавске филхармоније. Свирао је рецитале у Немачкој, Финској, Чешкој, Великој Британији, Холандији. Године 2011. добио је награду за финансијску помоц́ Дартингтон Интернатионал Суммер Сцхоол за Мастер Цлас са Стивеном Ковачевичем и програмом стипендија „Млада Пољска“ Министарства културе и националногнаслеђа. Снимио је за најпрестижнију компанију ЦД АЦОРД.
АРТУР РОЗМИСЛОВИШ / ВИОЛА
Дипломирао је на Музичком универзитету „Фредерик Шопен“ у Варшави, у класи проф. Блазеја Срочинског. Између 2004. и 2006. године добио стипендију и наставио своје образовање на Гуилдхалл Сцхоол оф Мусиц анд Драма у Лондону са проф. Џеком Гликманом. Главни виолиста у НФМ Вроцлав Пхилхармониц Орцхестра и члан Квартета Лутославски. Као камерни музичар наступао је на бројним фестивалима за позориште и музику: Варшавска јесен, Шопен и његова Европа, Вратиславиа Цантанс, Пацифиц Мусиц Фестивал. Такође је учествовао на многим мастер студијамау Łанцуту, Лондону, Отави.
Усавршавао је своје музичке вештине са П. Зукерманом, М. Трее, С. Камасом и сарађивао са оркестрима и
диригенти као што су: Лондонски симфонијски оркестар, Пољски радио оркестар, Национални баскијски оркестар, Синфониа Јувентус, Светски оркестар за мир и Јацек Каспшик, Габриел Цхмура, Мицхаел Тилсон Тхомас, Валери Гергиев, господине Колин Давис. Свирао је рецитале широм Европе, Азије и САД.
ФИЛИП СИСКА / ЧЕЛО
Солиста и инструменталиста камерне музике,рођен 1987. године у Познању. Као камерни музичар добитник је прве награде на конкурсу камерне музике „Ст. Мартин“ у Лондону (2011) и прве награду
Међународног такмичења камерне музике у Солуну, Грчка (2010). Као солиста је добитник награда
међународног такмичења у Лиезену, Аустрија (2. и 3. награда), добитник националног
такмичења младих виолончелиста у Бидгошцзу и међународног такмичења за виолончело у Кошицама,
(Словачка). Филип Сиска је студирао је у класи Андрзеја Бауераи Бартоша Козиака, дипломирао је на Академији за музику „Феликс Нововиејски“у Бидгошчу. Године 2017. године докторирао је и музику био главни челиста Пољског Синфониа Иувентус Орцхестра у Варшави. Од 2018. године солиста је „Игнаци Јан Падеревски Помераниан Пхилхармониц“у Бидгошчу. Учествовао је на мајсторским курсевима цењених челиста: С. Хонигберг, К. Мицхалик, П. Гломбик, А. Оркисз, Т. Страхл и класи камерне музике на челу са Р. Пидоуком (Трио Вандерер), М. Мос, Ј. Калишевска и Е. Поблоцка. Године 2011. добио је награду за финансијску помоц́ Дартингтон Интернатионал Суммер Сцхоол за Мастер Цласс са Стевеном Ковачевичем и програмом стипендирања „Младе Пољске“ Министарства културе и националне баштине. Музички репертоар Филипа Сиске и сарадња са модерним композиторима показује његову посвец́еност проширењу репертоара за виолончело. Снима за најпрестижнију компанију ЦД АЦЦОРД. Свој деби ЦД (Пејзаж сец́ања) објавио је 2013. године за Пољску комору савремене музике са клавирским триом БМФ . Од 2009. члан је октетског виолета Варшавски ЦЕЛЛОНЕТ Гроуп који често комбинује древну и савремену музику у својим концертним програмима.

БАРТЛОМИЕЈ ВЕЗНЕР / КЛАВИР
Један од најразноврснијих пијаниста своје генерације: солиста, инструменталиста камерне музике, учитељ и промотер културе. Лауреат је бројних међународних такмичења каморне музике: прва награна наконкурсу камерне музике „Ст. Мартин“ у Лондону (2011), трећа награна на 16 Премио Трио ди Триесте (2015), Академијаде Мусикуе де Лаусанне (2015, Лаусанне – Лауреате), 50. Интернационални вокални конкурс „Хертогенбосцх“ (2014, Холандија – лауреат категорије Лиед Дуо). Као солиста, освојио је Специјалну награду 6.Међународног пијанистичког такмичења „И.Ј. Падеревски“ у Бидгошчу (2004), као и почасне награде 15. међународног пијанистичког такмичења „Л. Јаначек“ у Брну (2008, Чешка).
Рођен у Ниси 1981. године, дипломирао је на Академији за музику „ФеликсНововиејски“ у Бидгошчу, у
класи проф. Еве Поблока (2006). Докторске студије музичке уметности завршио је 2013. аодине, а од 2014. године ради као доцент на Академији за музику „Феликс Нововиејски“ у Бидгошчу, где је и декан Интер -департменталног факултета за клавирску камерну музику.

 

У сарадњи Центра за културу Смедерево и Међународног фестивала поезије „Смедеревска песничка јесен“

Слободан улаз.

Nadrealisticnih 5

 

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
17. октобра 2018.
Time:
19:00 - 20:10
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *