Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

ЈАЗАВАЦ ПРЕД СУДОМ

8. јула 2018. у 20:00 - 21:30

jazavac 4

Пети позоришни фестивал

ТЕАТАР У ТВРЂАВИ

7-11. јул 2018. Смедерево

 

Недеља ,8. јул 2018.

Велика дворана Центра за културу у 20.00

 

Позориште лектира „Владимир Јевтовић“

Петар Кочић

ЈАЗАВАЦ ПРЕД СУДОМ

 

Драматизација: професор Растко Јевтовић

Режија: Михаило Лаптошевић

Играју: Даниел Ковачевић, Јаков Јевтовић, Дејан Стојаковић и Михаило Лаптошевић

Продуцент: Снежана Миљковић

Слободан улаз

 

О ПИСЦУ

Петар Кочић је био српски песник, писац и политичар. Гимназију је почео учити у Сарајеву, али је због србовања истеран из трећег разреда те прешао у Београд и ту завршио гимназију. Филозофију је учио у Бечу. Године 1904. је дошао у Србију и кратко време био наставник у Скопљу. После две године се преселио у Сарајево, као чиновник „Просвете“, али је убрзо отпуштен због учешћа у радничком штрајку и протеран у Бањалуку. Уочи анексије Босне и Херцеговине од Аустроугарске, Кочић је покренуо лист „Отаџбину“ у Бањалуци и створио своју политичку групу која је проповедала борбу против Аустрије и нарочито непоштедну борбу против остатака феудалног ропства. Као национални и социјални револуционар, Кочић је био веома омиљен у народним масама и код напредне омладине па је изабран и за посланика аустроугарског провинцијског Босанског сабора у Сарајеву. На Кочића се гледало као на једног од најсмелијих подстрекача српског народног поноса и проповедника друштвене правде. Његова је велика популарност везана за његов борбени српски национализам и велику љубав према српском крајишком кмету. Он је смели и борбени бунтовник не само против туђинског политичког подјармљивања већ против сваког економског ропства. Местимично у својим приповеткама и нарочито у политичко-социјалним сатирама, он постаје проповедник слободе и друштвене правде, заштитник убогог српског сељака. У Давиду Штрпцу у „Јазавцу пред судом“ снажно је психолошки уобличио тип лукавог и притуљеног српског босанског сељака, кога вара и пљачка туђинска власт и домаћи зеленаши. Та драматизована сатира доживела је тринаест издања и у доба после анексионе кризе била најпопуларнији спис српске књижевности.

Написао је дела „Пјесме“, три збирке приповедака под насловом „С планине и испод планине“, збирку приповедака „Јауци са Змијања“, као и две политичко-социјалне сатире: „Јазавац пред судом“ и „Суданије“.

 

О РЕДИТЕЉУ

 

Михаило Лаптошевић дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду, у класи професора Владимира Јефтовића. Запаженија позоришне улоге остварио је у представама „Чорба од канаринца“, „Брод љубави“ и „Мозак афродизијак“. Наступао и у другим представама на сценама Звездара театра, Српског народног позоришта, позоришта „Бошко Буха“ и др. Од 2005. године води школу глуме у оквиру УМС школе за таленте, а од 2011. стално запослен као професор глуме у средњој школи „Артимедиа“.

 

 

О ПРЕДСТАВИ

,,Јазавац пред судом“ постао је не само политичка сатира локалног значаја, већ и драма која има дубљи социјални смер и прелази границе времена и простора у ком је смештена радња приче, јер Давид Штрбац у овој представи није само босански, крајишки, српски сељак, вечно варан и искоришћаван, свестан свог очајног положаја који неуморно тражи правду, већ он представља и сваког Србина који живи у овој земљи и вапи за слободом. ,,Ко искрено и страсно љуби Истину, Слободу и Отаџбину, слободан је и неустрашив као Бог, а презрен и гладан као пас.“

 

„Позориште лектира“ је настало по идеји глумца Ивана Јевтовића, који у сарадњи са својим колегама и породицом започиње рад на оснивању новог позоришта са  едукативним карактером. За прву сезону позориште као тему бира школску лектиру. У сарадњи са професорима књжевности одабрана су одређена дела планом и програмом уврштена у рад школа на територији Републике Србије. Одабрана дела се драматизују, а потом се стварају представе режиране у складу са обрадама лектире по плану и програму.

 

ИЗВОД ИЗ МЕДИЈА

Прича јесте о слободи и о пристанку или непристанку на компромисе, ја мислим да је то данас препознатљиво. Да ли пристајемо или не пристајемо на компромисе- цела прича око Давида Штрпца је у томе.

Ђорђе Марковић, глумац, РТС 1

Сам „Јазавац пред судом је толико савремен да ми ту нисмо нешто много морали да се мучимо да би било јасно данас. Само су околности у томе различите што код Кочића Давид прође негде без последица, а овде не прође без последица, зато што је данас такво време.

Михаило Лаптошевић, глумац и редитељ РТС 1

jazavac 1jazavac 2jazavac 4jazavac 3jazavac 6jazavac 7

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
8. јула 2018.
Time:
20:00 - 21:30
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *