Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

И СВАКИ ПУТ КАО ДА ЈЕ ПРВИ

10. јула 2018. у 21:00 - 22:15

PLAKAT-I-SVAKI-PUT-verzija-2

Пети позоришни фестивал

ТЕАТАР У ТВРЂАВИ

7-11. јул 2018. Смедерево

 

Уторак , 10. јул 2018.

Велика дворана Центра за културу у 21.00

 

Крушевачко позориште и Арт тема

Бора Станковић/ Димитрије Коканов

И СВАКИ ПУТ КАО ДА ЈЕ ПРВИ

инспирисано делима „Ташана“ и „Покојникова жена“ Боре Станковића

Драматруг: Димитрије Коканов

Режија: Јована Томић

 

Цена улазнице : 200 динара

 

Играју: Гордана Ђурђевић Димић, Јелена Матијашевић, Јелена Стајковац, Биљана Николић, Никола Ракић и Дејан Тончић

Кореографкиња: Маја Калафатић

Костимографкиња: Селена Орб

Композиторка: Миша Цвијовић

 

 

РЕЧ ДРАМАТУРГА

 

Основни материјал за конструисање текста преузет је из приповетке „Покојникова жена“, те драме „Ташана“ Борисава Станковића. Примењен је принцип декомпоновања прозног и драмског материјала те поновно склапање композиције методама фрагментирања драмског садржаја и драматизацијом прозног садржаја. Адаптација настале текстуалне структуре која поставља две главне јунакиње из два дела Боре Станковића: Аница из приповетке и Ташана из драме, обезбедила је основну драмску структуру праћења наратива о животу жена које су остале саме и са том околношћу се суочавају. Даља адаптација је омогућила да се у оригиналним текстовима удовице замене позицијом остављених, у романтичном односу одбачених жена, те да комплетан наратив буде наратив пребољевања тј. тражења изласка из поља поражене тј губитнице. Следећи ниво интервенције је поступак актуелизације насталог текста. Актуелизација је извршена драматуршким методама монтаже и колажирања насталог драмског материјала са документарним материјалом преузетим из дневне штампе и пре свега текстуалних женских исповести и разговора са различитих форума на тему остављања, пребољевања, преиспитивања традиционалног оквира васпитања жена у Србији данас.

 

Апропријација различитог медијског садржаја је омогућавала објективније сагледавање, ишчитавање и учитавање нових значењских целина у тексту. Новонастала конструкција представља својеврсно повлачење паралеле у наративима проблема еманципације жена у патријархалном друштву с почетка двадесетог века и њиховог ревидирања у контекстима „ослобођене жене“ у друштву почетка двадесет првог века.

 

Ташана и Аница су симболичне близнакиње, два архетипа, два модела, два лица унутар истог механизма, механизма пребољевања и ослобађања од позиције која подразумева зависност од мушкарца као животног стабилног ослонца.

 

Димитрије Коканов

 

 

РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ

 

Представа радног наслова „И сваки пут као да је први’’ на духовит, дирљив и искрен начин проговара о комплексним мушко – женским односима, повлачећи паралелу жена са почетка двадесетог века, и данашњих, актуелних проблема, који се у многоме не разликују од контекста о ком је писао Бора Станковић. Тематски оквир драмског предлошка садржан је у реплици из комада „Ташана’’: „Најтеже је бити сам а не бити свој’’. Две жене, Аница и Ташана, на два различита начина, који произилазе из различитих биографија, друштвеног и социјалног миљеа и породичних односа, спајајући садашњи тренутак са прошлим временима, покушавају да пронађу и наново изграде лични идентитет. У форми исповедних монолога, сукобљавајући се са патријархалном средином, њих две се боре за своје место – равноправно – у заједници, и на искрен, бруталан и болно духовит начин говоре о најкрхкијим личим тајнама и препрекама на путу ка оздрављењу услед љубавног разочарања. Стилизован сценски покрет, тактилна музика и сведен, софистициран костим, заједно са осталим сценским средствима, имају за циљ да дочарају потиснуту страст, раскорак између чулног и здраворазумског у ком се сви ликови овог комада налазе, растрзаност између жеља и могућности, очекивања и реалности. Ова прича, исповест две јунакиње је универзална тако да се свако може препознати, поистоветити и преиспитати, а са друге стране интимна, тактилна и суптилна тако да ћемо бити увучени у лични свет, приватни универзум две храбре, а рањиве жене које ће нам испричати своје најскривеније тајне и жеље.

Јована Томић

I svaki put kao da je prvi _01-39I svaki put kao da je prvi _02-12I svaki put kao da je prvi_-29I svaki put kao da je prvi_-29I svaki put kao da je prvi _01-45I svaki put kao da je prvi_-73I svaki put kao da je prvi_-121I svaki put kao da je prvi _01-50I svaki put kao da je prvi_-135I svaki put kao da je prvi_-178I svaki put kao da je prvi_-199I svaki put kao da je prvi _01-56I svaki put kao da je prvi_-207

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

Detalji

Datum:
10. јула 2018.
Time:
21:00 - 22:15
Događaj Category:
Događaj Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *