Тематско вече ЧАРЛИ ЧАПЛИН И АВАНГАРДА

Среда, 24. 11. 2021.

Концертна дворана у 19 сати

Тематско вече

ЧАРЛИ ЧАПЛИН И АВАНГАРДА

Гост: др Бојан Јовић, директор Института за књижевност и уметност

Слободан улаз

Програм је посвећен јединственом истраживању мита који се испрео око личности и дела једног од најпознатијих уметника на свету, Чарлија Чаплина. Др Бојан Јовић у свом раду указао је на Чаплина као заједничку тему важних представника експресионизма,  надреализма, футуризма, дадизма, конструктивизма…и као на узорну фигуру европске авангарде. Тематско вече донеће одговоре на то које су особености Чаплинове уметности, његових стваралачких поступака, лика који је изградио са специфичним изгледом и понашањем, препознати као саобразни стремљењима у уметности авангарде, као и шта су атрибути Малог скитнице пробудили у представама колективног несвесног. Шта је то што у очима уметника авангарде Чаплина чини комплетним аутором, генијем, какве је природе инспирација коју су пронашли у њему, зашто је Мали скитница сматран истинским јунаком модерних времена, шта је било привлачно у лику маргиналца и аутсајдера…моћи ћемо да чујемо током програма.

Бојан Јовић рођен је 1963 у Београду, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао 1986. године као студент генерације на Филолошком факултету у Београду, група за Општу књижевност и теорију књижевности. Магистрирао 1989. године са темом “Лирски роман (на материјалу српског експресионизма)”. Докторирао 2000. године са темом “Поетичка начела Растка Петровића у контексту европске авангарде.”

Од 1988. године запослен у Институту за књижевност и уметност, Београд. Као виши научни сарадник ангажован на пројекту “Упоредна истраживања српске књижевности (у европском контексту)”, на задацима проучавања односа српске и европске авангардне, (научно)фантастичне, утопијске и озбиљно-смешне књижевности, као и поређења општих особина и историјата наших и страних књижевних родова, врста и жанрова. Такође се бави проучавањем поетичких особина српске књижевности XИX и XX века, и теоријско-методолошким питањима везаним за компаратистику и науку о књижевности. Руководилац пројекта у периоду 2006-2010. Од 2011. руководи пројектом “Српска књижевност у европском културном простору”.

Био уредник у “Књижевној речи”, “Итаци”, Езотерији, Стубовима културе, ZepterBookWorld-у, “Књижевној историји”. Главни и одговорни уредник “Књижевне речи” 1994-1995. године.

Представник Србије у акцији COST A32 Open Scholarly Communities on the Web (Отворене научне заједнице на мрежи) у оквиру домена Individuals, Societies, Cultures and Health од 2008-2010. године.

Објавио четири монографије, сто тридесет стручних радова, такође и двадесетак превода са енглеског, немачког, француског и италијанског језика. За књигу Лирски роман српског експресионизма 1995. године добио награду Станнслав Винавер за прву књигу из области књижевно-теоријске есејистике.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *