ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА „ЛИЈЕВО, ДЕСНО ГЛУМАЦ

Субота, 27. март 2021.
Концертна дворана у 19.00
„ЛИЈЕВО, ДЕСНО ГЛУМАЦ“
Зијах А. Соколовић
Цена улазнице: 500 динара
У театарској структури рада, прво, постоји писац текста. Онда режисер, који ће режирати текст у форму театарске представе. Режисер, на основу читања и анализе текста, одреди “прву драмску радњу”, која одређује идеју његове будуће представе. Читајући заједно текст, на пробама, режисер и глумци “објективно” траже у тексту елементе те идеје као потврду “прве драмске радње”. Ти елементи идеје се крију у “датим околностима”, које одређују и објашњавају ток драмске радње у представи, карактере ликова и њихове реакције и промјене у мишљењу или осјећању. Тражење, проналажење и анализа “датих околности”, који потврђују и одређују “прву драмску радњу” је врло важан процес у стварању будуће представе. Онда, режисер и глумци одлазе у простор, на позорницу, и повезујући сцену по сцену, из текста, граде идеју “прве драмске радње”. Глумачка и театарска средства могу бити “субјективна”, јер је то стил игре коју одреди режисер, а који глумци морају да разумију, да би пронашли глумачка средства и у својој глумачкој игри то показали гледаоцима. Kроз то “субјективно”, гледаоци би требало да виде и разумију идеју “прве драмске радње”. Тај процес тражења, анализирања, повезивања сцена из текста у смислену цјелину “показивања идеје у првој драмској радњи” је умјетност. Театарска умјетност! Вријеме и Простор од прве читаће пробе до Радње, премијере представе, је пут у умјетност! Глумци у том процесу постају могући умјетници. Једном направљена, у понављању, репризама, представа се у игри и тексту не може и не смије мијењати, јер се тиме мијења и “прва драмска радња”! Стварност је театар. И ми у својој стварности немамо “обавезе”, него имамо улоге. Свака наша улога има своје “дате околности”. Свака “дата околност” припада некој “првој драмској радњи”. Свака “прва драмска радња” има свог режисера и писца. “Прва драмска радња” у стварности, може бити “живот”. Или “брак”. Или “посао”. Или “ђеца”. “Прва драмска радња” може бити и “годишњи одмор” или “јутарње купање” или “гледање фудбала” или “кафенисање” или “трач”. Да ли наш “живот” као “прву драмску радњу” разумијемо објективно или субјективно у “датим околностима”? Да ли у свакодневном животу “првих драмских радњи” и ми можемо бити и постати умјетници? Зашто нам се догађа текст “немам времена” или “ако будем имао времена” или “ако нађем времена”? О свему томе прича и игра:
ЛИЈЕВО ДЕСНО ГЛУМАЦ
Зијах А. Соколовић, духовито, филозофски, кабаретски, са низом примјера и поређењем стварности и театарске умјетности, учи гледаоце да схвате да су и они “глумци у свом театру” и да могу бити умјетници у свом животу. Ако своје животне “дате околности прве драмске радње” анализирају театарски “објективно”.
“ЛИЈЕВО ДЕСНО ГЛУМАЦ” је био у Simbex-у, Phoenix-у, Пливи, DM-у, Телекому, IBM-у, Pax Polički vrh-у , ПМИ Форуму, KOGL-у, Форум NANSEN-у, INFOSIT-у, Нивеи, Агрокору, Libusoft cicomu, Меркатору, Горењу, Kонгресу уролога, Kонгресу педијатара, Народном позоришту Мостар, Српском народном позоришту Нови Сад, Народном позоришту Kрагујевац, Позоришту Приједор, Roche-у, Microsoftu, Генерту, Новом подузетнику, Полицијској Академији у Загребу, Comtrade-у, Unior-у, Weishaupt-у, Phoenix Фармацији…
Због постојеће епидемиолошке ситуације изазване вирусом Ковид-19, током извођења представе придржаваћемо се свих препоручених мера безбедности како бисмо све ризике свели на минимум, а одржали задовољство рада и посете позоришту.
Centar Gervais Opatija, Festival Opatija, Foto Luigi Opatija, Pr
FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *