Трибина САН ОСВАЈАЊА И ПУТОВАЊА-ПЕСНИЧКИ ДУХ ЏИМА МОРИСОНА

13. 10. 2020.
Концертна дворана у 19.00
Трибина
САН ОСВАЈАЊА И ПУТОВАЊА-ПЕСНИЧКИ ДУХ ЏИМА МОРИСОНА
Учествују:
Слободан Николић, професор књижевности
Саво Стијеповић, писац
Слободан улаз

Нагласак у тематизацији дела Џима Морисона, који је у историја рока оставио неизбрисиви траг као певач групе „ The Doors“ биће на његовом песничког искуству, на односу према поезији која „отвара врата“ и „означава могућности“. Током разговора са гостима, Слободаном Николићем, професором књижевности и Савом Стијеповићем, писцем, говориће се о Морисоновом стваралаштву као митотворачком, о усмерености на визионарско и екстатично у његовом изразу, о теми видовитости песника и провокацији која се тиче аутентичног постојања. У обради теме учесници ће се бавити и дионизијским у Морисоновој уметности, дивљином као пољем песничког духа, карактеристичним тоном и атмосфером који владају Морисоновом поетским просторима.

Слободан Николић је професор српског језика и књижевности у Гимназији у Чачку. Организовао је на десетине предавања и књижевних сусрета у Чачку, међу којима су програми посвећени делу Момчила Настасијевића, Станислава Винавера, Владислава Петковића Диса, Растка Петровића, Милоша Црњанског, Његоша.. Сарађивао са часописом „Градац“ у коме је објавио текст „Феномен Морисон“ (тематски број посвећен Џиму Морисону), бавио се у оквиру свог културно-образовног ангажмана и тематизацијом рок музике (предавање „Мистериозни путеви рок музике-дуго путовање кроз ноћ“ са Савом Стијеповићем), „црним таласом“ у југословенској кинематографији…

Саво Стијеповић аутор је песничких збирки „Антологија универзализма“ и „Декаденца“. Објавио је романе „Махагони хол“, „Камени бродови“, „Средоземље“. Приредио је тематске бројеве часописа „Градац“ посвећене Џиму Морисону, Џеку Керуаку и панку. За роман Средоземље добио је награду „Мирослав Дерета“.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *