РЕТРОСПЕКТИВА СЛИКА ЉИЉАНЕ ИЛИЋ-ПЕТРОВИЋ AЗ

Галерија Центра за културу Смедерево

  1. 10. 2020 – 1. 11. 2020.

РЕТРОСПЕКТИВА СЛИКА ЉИЉАНЕ ИЛИЋ – ПЕТРОВИЋ АЗ

Отварање изложбе – 17. 10. 2020. у 19.00

Љиљана Илић-Петровић рођена је 1953. године у Азањи, где је и повукла своје прве уметничке потезе прстом по прашини те насликала своје прве слике на зидовима породичне куће. Ту је одрасла окружена природом и коњима: двема љубавима које ће наћи пут до њених слика као једни од главних мотива.
Завршила је Вишу педагошку школу у Београду 1975. године и од тада ради са децом као наставник ликовне културе у Смедереву и околини. Након дугогодишњег рада у школи, и у пензији наставља да води дечју ликовну радионицу Атеље АЗ. Осим класичног цртања, сликања и вајања, своје ученике подучава и бројним другим техникама: таписерији, иконописању, дрворезбарењу, гравирању, пирографији, позлаћивању, филцању вуне, преради папира, рециклажи, изради бижутерије. У њеној радионици стасали су многи запажени млади уметници, од којих су неки основали Удружење ликовних уметника УЛ-АЗ.

Њене омиљене технике су цртеж оловком, уље на платну и акрилик. Имала је пет самосталних и више од четрдесет колективних изложби. Њена најзапаженија изложба била је 1995. у Смедереву, са темом „Егзодус“, где је на серији уља на платну приказала страдање Срба. Ипак, интензивно се бави сликарством тек од 2000. године, од када је израдила бројне портрете, мртве природе, слике коња и коњаника, илустрације, пејзаже.
Тај рад нарочито интензивира за време епидемије корона вируса 2020. године, када је себи задала изазов „слика на дан“. На тим сликама, осим мотива природе, наћи ће се и помало бизарни мотиви доручка са традиционалним српским појачивачима имунитета: белим луком и сланином.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *