ДВА ВИТЕЗА ИЗ ВЕРОНЕ

Седми позоришни фестивал „Театар у тврђави“

7. јул 2020.
Мали град Смедеревске тврђаве у 21.00
Шабачко позориште
Вилијам Шекспир

Режија: Миа Кнежевић

Улоге:
Протеј: Милош Војновић
Валентин: Страхиња Баровић
Јулија: Кристина Пајкић
Силвија: Ивана Јокић
Туријо: Никола Брековић
Војвода: Љубиша Баровић
Спид: Владимир Милојевић
Ланс: Душан Симић
Краб: Слободан Петрановић – Шарац
Луцета: Анета Томашевић
Антонио: Иван Томашевић
Пантино: Синиша Максимовић
Жена из другог времена: Слађана Пајчић
Свира: Бранко Џиновић

Драматургија: Ђорђе Петровић
Сценографија: Даниела Димитровска

Цена улазнице: 200 динара

Отићи или остати? Бити срећан или бити успешан? Бити добар себи или добар свима? Ићи срцем или главом?… И шта изабрати када на једној страни стоји романтична љубав, а на другој искрено пријатељство? „Два витеза из Вероне“ је једна од првих Шекспирових комедија. У њеном центру су млади људи, мучени универзалним питањима која себи постављају сви људи ових година, без обзира на епоху у којој живе.
Заљубљивања, путовања, пријатељство, образовање и потрага за сопственим местом у друштву које се дели на владаре, слуге и све нас између – чине заплет ове комедије, али не и њену основу тему. Њена тема су два лица врлине и дилема: које је право? То је оно што Два витеза из Вероне чини толико актуелним, у свету дуплих аршина, релативизованих вредности и такозване пост-истине.

РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ

Иако за сваки догађај постоји и она друга страна са које ћемо га посматрати и анализирати, делује да је у данашњем (јавном) свету све лако подложно неком квази двостраном сагледавању, како појава и догађаја, тако и личности. Створили смо један олаки, паушални, процењивачки свет у којем наводна сагледавања ствари из различитих углова заправо доводе до релативизације многих појмова. Пошто у процењивању ствари велику улогу игра и позиција са које се нешто посматра, тако смо стигли и до тога да се лако праштају озбиљне и недопустиве грешке, а сам морал испада нека потпуно превазиђена категорија, јер је и он тобоже подложан двостраном сагледавању. Ту је најтеже младим људима, који тек треба да провере на својој кожи у каквом друштву живе, и да ли у њима постоји посађен морал који се неће тако лако сломити због нових животних околности. Иако нас живот искушава свакодневно, питање личне части и одговорности нико не може да изрелативизује док у себи имамо изграђену свест о истима. Два витеза су представа о једној части, које у савременом свету готово да и нема.

DVA-VITEZA-IZ-VERONE

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *