КОНЦЕРТ НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА РУСКЕ МУЗИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ „ГНЕСИНИ“ НА YOU TUBE КАНАЛУ

Снимак Концерта најбољих студената руске Музичке академије „Гнесини“ који је у Центру за културу Смедерево одржан 20. новембра 2019. моћи ћете да пратите на нашем you tube каналу од вечерас у 20 сати.
Пред публиком у Центру за културу Смедерево представили су се најбољи студенти катедре за руску народну музику Музичке академије „Гнесини“: Полина Житлова (вокал), Јекатерина Лесова (вокал), Анастасија Шапочкина (вокал),Марина Бердникова (тамбурица), Иља Стрељајев (тамбурица), Никита Говоров (балалајка), Андреј Говоров (балалајка), Алексеј Долматов (хармоника).
На програму концерта била је композиције „Карневал у Венецији“ Никола Паганинија коју су извели Никита Говоров и Марина Бердникова. Та изведба била је јединствена прилика да се Паганинијево дело чује одсвирано на балалајци и тамбурици. Полина Житлова отпевала је песму „Пусто и тужно“, а Фантазију на тему руске народне песме „Изгубих прстен“ извео је на балалајци Андреј Говоров. На репертоару су биле и дела „Капетан“ у изведби Алексеја Долматова на хармоници, „Вања“ А. Архиповског у извођењу Никите Говорова, затим Лирска песма црноморских Козака „Кукала кукавица“ a’capella коју је отпевао триo у саставу: Житлова Полина, Лесова Јекатерина, Шапочкина Анастасија. Обраду руске народне песме „Валенки“ коју је осмислио Александар Шалов извео је трио у коме су наступили Алексеј Долматов, Андреј и Никита Говоров. Свадбену песму црноморских Козака „Звона звоне“ отпевале су Полина Житлова и Јекатерина Лесова, а песму Козака граничара, „Женску шаљиву песму“ Полина Житлова и Анастасија Шапочкина. Концертни програм обухватио је и руску народну песму „Ох, мајко“ коју је извела Анастасија Шапочкина, вокално дело Плес Козака граничара „Иде Козак с Дона“ у извођењу триа кога су чинили Полина Житлова, Јекатерина Лесова и Анастасија Шапочкина, српску народну песму „Видовдан“ у изведби Јекатерине Лесове. Ансамбл народних инструмената извео је „Кадрил“ Тросјанског и „Циганчицу“ Циганкoва. Историјат Руске академије музике „Гнесини“ је историја музичких образовних установа, које је пре више од 120 година основала породица Гнесини уз подршку и учешће најбољих музичара Русије. Гнесински принципи музичког образовања су непрекидност различитих стадијума образовања од школског до последипломског, ширина и свеобухватност. Познат у читавом свету руски тростепни систем музичког образовања идеално је представљен кроз гнесински комплекс образовних установа. Врхунско признање лидерске улоге Академије Гнесиних потврђено је 2016. Године. Указом председника Руске Федерације, којим се Академији присваја статус установе од националног значаја која чува културну баштину Русије. То значи да је Академија чувар најбољих националних традиција, у области музичког образовања, да је способна да их развија и умножава. Нови високи статус Академије, значи и да она обликује националну музичку културу и музичко образовање, као и да је спремна да нештедимице дели достигнућа руских музичара са музичарима широм света.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *