„НОЋНА СТРАЖА“, ЉУБОМИР БАНДОВИЋ И РАДА ЂУРИЧИН ЛАУРЕАТИ 36. НУШИЋЕВИХ ДАНА

ПРЕДСТАВА „НОЋНА СТРАЖА“, ЉУБОМИР БАНДОВИЋ И РАДА ЂУРИЧИН ЛАУРЕАТИ 36. НУШИЋЕВИХ ДАНА

Свечаним програмом доделе фестивалских награда и затварања фестивала у Центру за културу Смедерево вечерас, 23. априла од 20 сати, биће завршени 36. Позоришни фестивал „Нушићеви дани“ који се ове године одржавао под слоганом „Нушић наш, европски и светски“.
Нушићева награда за најбољу представу у целини на основу гласова публике припала је представи „Ноћна стража“ према тексту Федора Шилија, у извођењу позоришта „Атеље 212“. а у режији Бориса Лијешевића. Са оценом 4, 80 ова представа је надмашила остала остварења које је публика имала прилике да прати и вреднује у оквиру фестивалског програма.
Добитник награде „Милосав Буца Мирковић“ за најуспешније глумачко остварење на фестивалу, на основу гласова публике, је Љубомир Бандовић за улогу Илије Чворовића у представи „Балкански шпијун“ Народног позоришта у Београду, по тексту Душана ковачевића, а у режији Татјане Мандић Ригонат.
Добитник Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару је драмска уметница Рада Ђуричин.
Жири за доделу Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару радио је у следећем саставу: Љиљана Стјепановић, драмска уметница (председница жирија) и чланови: Радмила Живковић, драмска уметница и Милан Цаци Михаиловић, драмски уметник.
Аутори награда су вајари мр Власта Филиповић (статуета Бранислава Нушића која се додељује добитнику Нушићеве награде за животно дело и плакета са ликом Бранислава Нушића која се додељује за најбољу представу на фестивалу) и др Зоран Кузмановић (плакета са ликом Милосава Буце Мирковића).
Плакете са ликом Бранислава Нушића за најбоље глумачко остварење вечери по оцени публике током фестивалског програма добили су: Владан Милић за улогу Ивана, умировљеника, у представи „Ничији син“ Београдског драмског позоришта, Љубомир Бандовић за улогу Илије Чворовића у представи „Балкански шпијун“ Народног позоришта у Београду, Јелена Цвијетић за улогу Живке Поповић у представи „Живи су, није смешно“ Пулс театра Лазревац и Регионалног позоришта Нови Пазар, Љиљана Стјепановић за улогу Ларисе Сергејевне у представи „Шупљи камен“ Установе културе Вук Караџић из Београда и Небојша Илић за улогу грофа Андрењија Иштвана, мађарског племића у представи „Ноћна стража“ позоришта Атеље 212 из Београда.
Представа „Ничији син“ добила је, према вредновању обављеном од стране публике, просечну оцену 4,46; представа „Балкански шпијун“ 4,69; представа „Живи су, није смешно“ добила је оцену 4,77, а представи „Шупљи камен“ припала је оцена 4,27.
У оквиру свечаног програма затварања фестивала биће изведен кабаре Добри човек инспирисан „Листићима“ које је млади Нушић писао док је у Пожаревцу издржавао казну као аутор песме „Два раба“. У кабареу кога је режирала Тамара Антонијевић Спасић играју Весна Станковић, Љиљана Благојевић и Бранислав Томашевић.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *