РЕВИЈА ИРАНСКОГ ФИЛМА И ИЗЛОЖБА ИРАНСКИХ МИНИЈАТУРА И ФОТОГРАФИЈА

Поклоници филмског стваралаштва у Смедереву имаће прилику да погледају пет одабраних остварења иранске кинематографије у биоскопу Центра за културу Смедерево, у оквиру ревије иранског филма, која се организује у сарадњи са Културним центром при Амбасади Исламске Републике Иран.

Први у низу филмова који ће бити приказивани у Смедереву је „Нагресино доба“ Негара Азербејџанија, а пројекција ће се одржати у понедељак, 18. марта. У филмском наративу укрштају се животни путеви три наизглед сасвим различите жене. Једна од њих доживљава сусрет са познатим глумцем који јој из корена мења живот, друга је жена романтичног сензибилитета привучена депресивним мушкарцем чија је вереница страдала, а трећа, Нагреса,  дубоко верује у хуманост и постаје донатор органа.

Филм „Деца неба“ Маџида Маџидија публика ће моћи да погледа у уторак, 19. марта. У радњи овог дирљивог филма дечак из техеранског предграђа на путу од обућара до куће губи сестрине ципелице, што за његову сиромашну породицу представља велики материјални губитак. Договор са сестром да губитак буде прећутан и да деле дечакове патике обома проузрокује компликације. У најави школског маратона указује се прилика будући да су  трећа награда управо патике…

Суптилност у обради психолошких драма и конфликата, једна од важних карактеристика филмске уметности са иранског поднебља, долази до изражаја и у филму „Ја сам Таране, 15 ми је година“ који је режирао Расул Садр Амели. Филм чија ће се пројекција одржати у среду, 20. марта, упознаје гледаоце са ликом девојке Таране, која, поред тога што похађа школу, ради како би допринела бакином и свом издржавању. Као дете оца који је у затвору, на наговор родбине удаје се за младића од кога се касније разводи. Након сазнања да је у другом стању, упркос недаћама са којима је суочена након бакине смрти, Таране остаје одлучна у намери да задржи дете и да одгаја скромно, али достојанствено.

 „Сасвим сам“, филм Ехсана Абдипура, биће приказиван у уторак, 26. марта, а тематизује пријатељство два дечака, Ранџера из Бушехра, и дечака руског порекла, настањеног у кампу између села и нуклеарне електране. Када се у њихово пријатељство умеша политика све добија другачији облик, а Ранџеро креће на несвакидашње путовање са поруком мира.

  Ревија ће бити затворена филмом „Лејла је уз мене“ Камала Табризија, који је на програму у четвртак, 28. марта. Ова комедија карактера, али и ситуације, смештена је у доба иранско –ирачког рата и прати телевизијског сниматеља у финансијским проблемима, чији је страх грешком схваћен као патриотски занос, те он завршава тамо где нипошто није желео да се нађе- у првим борбеним редовима.

У периоду од 18. до 20. марта у галерији Центра за културу Смедерево публика ће имати могућност да погледа изложбу иранских минијатура Махмуда Фаршчанија и иранских фотографија. Ревија иранског филма и изложба биће отворени у понедељак, 18. марта у 19 сати и 30 минута. Пројекција сваког од филмова почиње у 20 сати, а улаз је слободан.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *