Трибина ХРИШЋАНСТВО И ФИЛМ

Среда, 23. јануар 2019.

Концертна дворана у 19.00

Трибина
ХРИШЋАНСТВО И ФИЛМ
Учествује: др Владимир Коларић, драматург, теоретичар уметности и културе
Слободан улаз
30. СМЕДЕРЕВСКЕ СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ

Током програма било би размотрено на који начин филм као уметност и медиј може да изрази или посредује хришћанско религијско искуство, односно хришћанско искуство Бога, човека и света. Као једно од најбитнијих својстава филма у коме долази до изражаја његов однос према религијском биће тематизована могућност преображавајућег преласка из чулног у духовно.
Посебна пажња биће посвећена значају личности за филмску представу, утемељивању филмске представе на личности, и грађењу филмске комуникације на личности која је у православном искуству сагледана у њеној слободи, као живи однос према Творцу, себи, свету, другим људима, у свом релационом карактеру. Перспективе филма у том смислу биће оцењене као перспективе човека.
Приступ филмском стваралаштву биће током трибине обележен освртима на особености православног подвижништва и хришћанског схватања стварања, неодвојивог од богочовечанског етоса и довођења свих димензија живота у жижну тачку љубави.
Као репрезентативни за обраду теме биће приказани инсерти из филмова „Острво“ и „Цар“ Павела Лунгина, „Исцељење“ Ивана Јовића и других одабраних остварења.

Др Владимир Коларић је студије драматургије завршио на Факултету драмских уметности Универзитета уметности у Београду. На истом факултету одбранио докторску дисертацију под називом „Филм и књижевност: Трансформација књижевног текста Ф. М. Достојевског у филмовима Живојина Павловића“. Објавио је, поред прозних и драмских текстова већи број научних и стручних радова у домаћој научној периодици, као и неколико десетина приказа и есеја из области теорије филма и књижевности. Био је учесник бројних научних конференција у Србији, региону и иностранству, уз искуство у уређивању часописа и тематских зборника. Истраживач је који делује при Заводу за проучавање културног развитка.
Важнији радови: Религија и филм – од Анрија Ажела ка могућности заснивања једне хришћанске естетике филма, Однос Јурија Ракитина према филму, Моделизација света у Аристотеловој поетици и у структуралној семиотици Јурија Лотмана, Естетика преображавања као основ естетичких схватања Ф. М. Достојевског, Филм и телесна лепота, књига есеја „Хришћанство и филм“.

Слободан улаз.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *