ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ 2018.

„Дунав Филм Фест“ се први пут одржава у Смедереву, средњовековној престоници српске деспотовине, од 18. до 23. августа. Љубитељи филма ће имати прилику да се упознају са неким од најзначајнијих актуелних филмских остварења, која су настала у десет држава кроз које протиче река Дунав.

Награду „Дунав 2860“ за најбољи филм фестивала, на новооснованом међународном филмском фестивалу Дунав Филм Фест доделиће жири који чине глумица Јелена Гавриловић, познати хрватски глумац Горан Богдан и глумац Славен Дошло.

Осам актуелних европских наслова који су представљени на значајним фестивалима широм Европе, наћи ће се у „Такмичарској селекцији“ за награду „Дунав 2860“. Ова награда означава дужину реке Дунав у километрима у њеном целом току, од извора до мора, као и дужину трајања фестивала у минутима филмова.

Глумица Јелена Гавриловић, позната по запаженим улогама у серијама „Истине и лажи“ и „Синђелићи“, глумац Горан Богдан који је добио велике симпатије српске публике улогом у серији „Сенке над Балканом“, али и у америчкој серији“Фарго“, филмовима „Агапе“, „Горан“, „Бићемо прваци света“ и многим другим, као и познати млади глумац Славен Дошло, кога је домаћа публика заволела у филмовима „Поред мене“, „Бисери Бојане“ и у серијама „Војна академија“ и „Комшије“, одлучиваће о томе ко ће ове године однети награду за најбољи филм фестивала.

У конкуренцији за награду, наћи ће се филм „Злогоње“, Рашка Миљковића, који ће премијерно бити приказан нашој публици у недељу, 19. августа. Исте вечери, публика ће имати прилику да погледа и мађарски филм „Виски бандит“, који је имао своје пројекције на филмским фестивалима у Варшави и Чикагу.

Наредне вечери, у понедељак 20. августа, биће приказано остварење „У ходницима“, које је своју премијеру доживело на Берлиналу, као и филм „Линија“ који је приказан на Међународним филмским фестивалима у Карловим Варима, Одеси, као и на филмским фестивалима у Чикагу и Палм Спрингсу.

„Преводилац“ је још један филмски наслов који је приказан на Берлиналу, а наћи ће се у конкуренцији за најбољи филм.

Биће приказан у уторак, 21. августа, док ће публика исте вечери моћи да погледа и филм „Радио грамофон“ који је приказан на Хаифа филмском фестивалу у Израелу и на Међународном филмском фестивалу у Софији.

Филм „Лимунада“ је филмско остварење које је прошло запажено на фестивалској филмској сцени ове године.

Своју премијеру код нас ће имати на „Дунав Филм Фест-у“ у среду 22. августа. Овај филм доноси аутентичну животну причу, као и приказ „обећане земље“ у неком другом светлу.

Након овог филма, публика ће моћи да погледа „Три дана у Квиберону“, филм посвећен чувеној глумици Роми Шнајдер познатој по својој лепоти и таленту.

Фестивал се ове године одржава и организује уз подршку града Смедерева, а у извршној продукцији Центра за културу Смедерево.

 
FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *