ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ПОДУНАВСКИХ ЗЕМАЉА ОД 18. ДО 23. АВГУСТА У СМЕДЕРЕВУ

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ПОДУНАВСКИХ ЗЕМАЉА ОД 18. ДО 23. АВГУСТА У СМЕДЕРЕВУ

Најзначајнија актуелна остварења седме уметности које је изнедрила кинематографија подунавских земаља биће премијерно приказана на новооснованом међународном филмском фестивалу „Дунав филм фестивал – Смедерево 2018“, речено је на конференцији за новинаре одржаној у Центру за културу града Смедерева поводом најаве манифестације.

 

Dunav film fest_01

„Дунав филм фестивал“, који ће се први пут одржати и то у средњовековној престоници српске деспотовине, у периоду од 18. до 23. августа, пружиће прилику љубитељима филма да се упознају са некима од најзначајнијих актуелних филмских остварења насталих у десет држава кроз које протиче Дунав.

– Смедерево ће од овог лета бити богатије за још једну културну манифестацију. Изузетно смо поносни што имамо прилику да угостимо међународни филмски фестивал и да наш град претворимо у место афирмације овог уметничког израза, релевантно за културни живот наше земље , као и региона – рекао је Драгољуб Мартић – директор Центра за културу Смедерево и организатор фестивала.

– Иновативност, разноликост у уметничком изразу, промишљању и темама, али и актуелност су основни параметри у одабиру филмова који ће бити приказани публици поред саме географске одреднице која сама по себи доноси све то у једном – изјавио је г. Југослав Пантелић – директор Југословенске кинотеке и уметнички директор Феста, гост селектор 2018, и додао:

– Кинематографије подунавских земља имају много тога да понуде филмској публици и право је задовољство учестовати у пројекту и бирати наслове које ће премијерно бити приказани током трајања фестивала.

 

Dunav film fest_08

– Пружити прилику филмовима који нису добили своје место у биоскопским салама да живе своје живот на фестивалу била је основна идеја приликом осмишљавања манифестације – рекао је г. Игор Станковић – идејни творац фестивала и додао:

– Богатство кинематографија дунавског слива је неисрцпан ресурс који смо желели да поделимо са нашом публиком.

Фестивал се ове године одржава и организује уз подршку града Смедерева, а у извршној продукцији Центра за културу овога града.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *