Предавање ОДНОС МЕДИЈА И КУЛТУРЕ

Среда,04.04.2018.

Концертна дворана у 19.00 сати

Предавање
ОДНОС МЕДИЈА И КУЛТУРЕ

Предавач:проф.др Станко Црнобрња, телевизијски редитељ, теоретичар медија и масовних комуникација

Слободан улаз

Угледни телевизијски  и филмски редитељ, продуцент и сценариста, теоретичар, предавач и публициста у области масовних комуникација и теорије телевизије, Станко Црнобрња, гостоваће у Центру за културу Смедерево у среду, 04. априла, када ће говорити на тему „Однос медија и културе“.

Наговештавајући приступ питању односа медија и културе на предстојећем предавању које ће се одржати у оквиру научно-образовног програма Центра за културу, Станко Црнобрња ће рећи- Хај-тек свет, у коме живимо, на сасвим нов начин утиче на то како промишљамо и како живимо наше „памћење културе“. Ту се појавила и нова супротстављеност. Са једне стране је поплава упозорења на свеопшту политичку, друштвену и културну амнезију, све до инсистирања на смрти историје, односно на створеном стању пост-историје. Са друге стране, у протеклих двадесет година дошло је до невиђене „експлозије“ сећања. Јер, у времену садашњем, у коме пред нашим очима израстају глобалне, надљудске и „натприродне“ супер структуре, а где су медијске структуре и најутицајније, и питање националног идентитета све више се види као питање културног или колективног памћења/сећања, а не више само као питање прихваћеног идентитета нације или државе.

Програм почиње у 19 сати, а улаз је слободан.

 

stanko-crnobrnja

 

 

Станко Црнобрња је остварио преко 1500 телевизијских емисија и серија, као редитељ, продуцент или сценариста, и три играна филма, као редитељ и ко-продуцент. Режисер је и продуцент великих сценских манифестација и фестивала. Утемељивач је и идејни творац Радио-телевизије АТЛАС (Црна Гора), Телевизије ИН (Црна Гора), прве дигиталне комерцијалне ТВ мреже на Балкану, креативни директор Новог 3К телевизијског канала (Србија), Телевизије Авала (Србија). Утемељивач је, идејни творац и први декан Факултета визуелних умјетности у Подгорици.

Аутор је прве магистарске тезе у СФРЈ из области теорије ТВ система − Живот као информација: почетак алтернативних телевизијских система. Аутор је и  прве докторске тезе у СФРЈ из области телевизијске естетике у Србији- Естетско кодификовање телевизије.

Професор је на Факултету за медије и комуникације у Београду на предметима Основе медијске продукције и Естетика аудио-визуелних медија.

Предавач  је на предметима Естетика телевизије, Забавно-музички ТВ жанрови и Анализа програмских садржаја на Интернационалној Академији за радио и телевизију у Монтреу (Швјацарска).

Аутор књиге „Естетика телевизије и нових медија“, појмовника „Нови медији и друштвене мреже“  и књиге „Како је створен покрет несврстаних“.

Станко Црнобрња је као покретач, аутор, продуцент, редитељ или сценариста реализовао низ пионирских програмских пројеката и акција у оквиру телевизијског система на просторима бивше Југославије, али и шире, на европском подручју. Међу њима су прва серија у историји југословенске телевизије посвећена фотографији, прва употреба slow motion система као генератора специјалних кинтечких ефеката у историји ТВ Београд, први целовечерњи рок-поп видео у историји европске јавне радио дифузије…

 

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *