Монодрама Милована Витезовића „МУДРИ И ЈУНАЧНИ ВОЈВОДА ЈАНКО КАТИЋ“

Уторак,13.02.2018.

Велика дворана у 12 сати.

Монодрама Милована Витезовића „МУДРИ И ЈУНАЧНИ ВОЈВОДА ЈАНКО КАТИЋ“

 Поводом дана државности биће играна Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“ , кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка у којој лик Катића тумачи глумац Александар Дунић .

Покровитељ је град Смедерево.

Ова монодрама је и поуздан историјски подсетник јер ју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић, а Александар Дунић наступиће у аутентичном костиму српских војвода који је израдио костимограф Борис Чакширан.

Јанко Катић, образован за оно доба, говорио је добро турски и немачки језик, био је званични преводилац Карађорђу и један од његових највернијих сарадника и следбеника – све до преране погибије уочи Боја на Мишару 1806.

Ова представа подсетиће гледаоце  на славне јунаке наше прошлости када су реч, част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вредности српског народа.

Културно-просветна заједница Србије, која више од пола века чува и негује културну баштину и традицију српског народа, препоручује ову представу као занимљив, приступачан и едукативан програм намењен првенствено ученицима основних и средњих школа, али и публици културних центара и домова културе у различитим срединама.

Слободан је улаз.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *