ГРАФИКА ХИЛАНДАРА

 Пoнедељак,22.01.2018.

Изложба траје: 22.01.2018-31.01.2018.

Галерија Центра за културу Смедерево у 18.00 сати

Отварање изложбе

ГРАФИКА ХИЛАНДАРА

Улаз слободан

Изложба графика из збирки светогорских манастира Хиландар, Симоно-Петра, и келије Св. Илија у оквиру 29. Смедеревских Светосавских свечаности.

На размеђи 18. и 19. века, појавила се велика потреба и неопходност да се појачава утицај цркве као чувара самобитности православних народа, јер је у питање дошао  културни и физички опстанак национа затечених између Аустроугарске са једне и Турске имерије са друге стране. Уз штампану књигу, велику улогу одиграли су “образи на хартији штампани“, бакрорези а касније и бакрописи, са ликовима светитеља, пре свега националних – код нас из дома Немањића или Бранковића, а и  ведуте манастира из Србије као што су Студеница и Пећка патријаршија или светогорски Хиландар.

Бакрорези који би били изложени, настали су трудом мајстора штампара а уз пуну сарадњу, гостопримство и благонаклоност братства манастира Хиландар као и других наведених манастира. Поново су штампане плоче које се налазе у власништву наведених манастира, која су се некада у  њихово време штампали у Бечу, Москви, Карловцу,

Венецији, Атини и осталим градовима.Изложбу чине отисци добијени на благослов, начињени на стари, изворни начин, ручно, један по један, руком протомајстора штампарије Родољуба Карановића и мајстора Бранислава Јешића, као и технолога- заштитара Ивана Тричковића-

У Галерији Центра за културу Смедерево било би изложено 50 различитих графика који је одштампао ручно Родољуб Карановић.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *