ЛИНА, ТВРЂА ОД КАМЕНА

Недеља,15.10.2017.

Велика дворана у 20 сати

Поводом Међународног дана жена на селу

ЛИНА, ТВРЂА ОД КАМЕНА

Монодрама по истоименом роману Јована Д. Петровића

Режија:Ивана Богићевић Леко

Драматизација: Милисав Миленковић

Игра: Весна Станковић

Слободан улаз

Покровитељ: Град Смедерево

„Лина, тврђа од камена“ је истинита прича о животу бабе аутора романа, Лине, од периода њеног девојаштва, преко зрелог доба до позне старости. Кроз Линину животну причу, пуну неочекиваних, животом режираних обрта и догађаја који се непрестано преплићу, пратимо не само њену личну причу, но и пресек историјских збивања кроз које је ова жена током свог богатог животног пута пролазила: почетак 20. века, Први и Други светски рат и поратни период. Иако је Линина приповест је такође својеврсна глорификација живота и виталне људске снаге и енергије која човека одржава и у најтежим искушењима, издиже га, чува и одређује  као биће саткано од материје која је тврђа и од најтврђег камена.

Кроз ову монодраму, гледалац прати Лину како се из младе и пуне живота и радости девојке, трансформише најпре у зрелу младу жену, па у жену скрхану животним трагедијама, до снажне, сасвим зреле личности коју патње нису сломиле, већ ојачале и донеле стабилност, снагу и велику животну мудрост. Представа је стилизована и решена симболима који управо величају исконску снагу живота која тријумфује над губицима и невољама.

Уз веома занимљив језик, овај текст носи праве искре здраве народске мудрости које ликови попут наше јунакиње, Лине, изговарају без претензије да буду мудри. Због тога бројне реченице које су структурално закључци Лининих прича, звуче као прави философки афоризми.Од тога да нико на овом свету нема „тапију на срећу“, па до тога да је на овом свету камен најтврђи, а од камена „тврђи је само човек“.

 

Весна Станковић је за ову улогу:

добитник Златне колајне „Маја Димитријевић“ за најбољу представу, на фестивалу у Земуну, добитник  Златне колајне за најбољу представу жирија публике на истом фестивалу, добитник награде за најбољу женску улогу на 11.Фестивалу малих сцена у Сарајеву,добитник награде за најбољу глумцу фестивала на фестивалу у Корчи   (Албанија).

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *