ЕФЕКАТ ВОДЕ (играни филм)

РЕВИЈА ФИЛМОВА СЛОБОДНА ЗОНА (играни филм)

19. 06. 2017. године

Биоскопска дворана у 20.00 сати

ЕФЕКАТ ВОДЕ

Слободан улаз

Режија: Солвег Анспак
Земља: Француска, Исланд
Година: 2016
Трајање: 82’
Улоге: Флоранс Лоаре-Кај, Дида Јонсдотир, Самир, Гесми, Филип Ребо
Сценарио: Солвег Анспак, Жан-Лик Гаже
Продуцент: Патрик Собелман
Директор фотографије: Изабел Разаве
Монтажа: Ан Ригел
Музика: Мартин Вилер
Синопсис
Самир, висок и кракат радник на дизалици, од својих 40 и кусур година из Монтреја, на периферији Париза, заљуби се до ушију у Агату, жустру девојку коју је видео у кафићу. Открива да је она инструктор пливања на локалном јавном базену и, у недостатку бољег плана, одлучује да се пријави као њен ученик… иако савршено добро зна да плива. Међутим, његов план опстаје само током три часа, јер Агата мрзи лажове. Истина испливава. Агата је бесна, да ли је ту свему крај…?

О редитељки:
Рођена 1960. године на Исланду, од оца Американца и мајке Исланђанке, Солвег Анспак је студирала филозофију и клиничку психологију у Паризу, а затим режију на Ла Фемис. Своју каријеру је започела у Француској, правећи документарце Сандрина у Паризу, Барбара, Ниси ти крив и Да нико није мрднуо. У част својим бројним коренима, на Исланду је снимила Рејкјавик, Вилењаци у граду, који је ушао у селекцију „Ствараоци данашњице“ у Локарну, а у Сједињеним Америчким Државама снимила је Направљено у САД. Њен први играни филм, Главу горе! обезбедио је главној глумици, Карин Вијар, Цезара за најбољу глумицу 2000. године. Снимила је 2003. године Олујно време. Такође је режирала пар година за телевизију; значајни наслови укључују Бунтовника и Луиз Мишел. Преминула је од рака дојке у августу 2015. године. Њен последњи филм, Ефекат воде, представљен је постхумно у Кану на „Дирецторс Фортнигхт“ 2016. године. Освојио је награду САЦД.

Фестивали и награде:
Награда SACD, „Directors Fortnight“, Филмски фестивал у Кану, 2016.
Филмски фестивал Арава, 2016.
Филмски фестивал CPH PIX, 2016.
Међународни филмски фестивал у Бусану, 2016.
Фестивал филма у Хамбургу, Филмфест, 2016.

Реч критике:
Права мера шашавости и искрености.
Џон Фрош, Hollywood Reporter

Ово је веома нежна комедија карактера и ситуације, а шашаве смицалице никада не делују превише у супротности са опуштеним хумором базираним на ликовима.
Џонатан Ромни, Screen Daily

 

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *