НОСОРОГ

34. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ
НУШИЋЕВИ ДАНИ

ФЕСТИВАЛСКИ ПРОГРАМ

Понедељак, 24. 4. 2017.

Велика дворана, 20.00

Народно позориште Кикинда
Ежен Јонеско

НОСОРОГ

Режија и адаптација: Снежана Тришић

Играју:

Беранже-Марко Гверо

ДејзиМарина Воденичар

ЖанЂорђе Марковић

Логичар, ДидарНикола Јоксимовић

Келнер, БотарДраган Остојић

Стари господин, господин ПапијонСлавољуб Матић

   Госпођа Беф-Марија Остојић

   Функционер-Миљан Давидовић

СтатистиЈожеф Поцик и Милан Вујић

Сценограф: Дарко Недељковић

Костимограф: Мирна Илић

Драматург: Бојана Марић

Композитор: Срђан Марковић

Дизајн звука: Јаков Мунижаба

Цена улазнице : 600 динара

Реч редитељке:

У време велике егзистенцијалне кризе, у једном провинцијском градићу сви становници почињу полако да се претварају у носороге и групишу се у крдо.„Носорог“ преиспитује фантизам масовних идеолошких заслепљености током крупних друштвених промена и положај појединца насупрот психологији масе или стада. Кроз искуство локалних, социолошких и политичких промена, ово постаје прича о друштву које регресира уједињујући се у једноумну масу или крдо. Занима ме појединац који тада мора да донесе избор. Ово је прича о изборима у тренутку када је опстанак регресиван по друштво и појединца.

…Ту се, у том делу лепо осликава како настаје БОЛЕСТ – моћи снаге, која, једног по једног ТРУЈЕ ситне грађане и измешта их из њихове свакодневне згубидан-удобности – пребациује их у свет обрачуна и понижења, у свет служења слепој сили – оличеној у једној животињи необичне снаге и разорности – НОСОРОГУ! Кад је једном ухватио схему комада – остало му је само да поређа духовите апсурдистичке сличице – па носорог овде, па носорог онде – увек тамо где га нико не очекује – напада, протрчава, руши, крши…али и осваја и преузима – све што је било некако онако – обично и бесциљно, постаје баш овако – потребно, поређано, постројено и моћно! Док носорог не постане СВЕ – заузме цео простор постојања и мишљења и изван њега не остане нико и ништа.

Представа Снежане Тришић и Народног Позоришта Кикинда прати пажљиво ток тог захукталог преображаја – сличице апсурдистичке басне су разигране и маштовите, разорна снага носорога, прети из позадине сцене – вири из великог рама, као увећана слика неког председника, диктатора, суверена, генералисимуса… и најављује ишчекивани тоталитарни упад – на крају представе и физички се та велика фигура – одличан рад вајара Миливоја Жарковића – ушета на сцену и освоји је апсурдистички и стварно, до краја. Шта се све ту у међувремену деси, то је цела представа, пуна духовоитих сцена и онеобичених карактера. Сви су наравно – померени у неком правцу – али свако је ухваћен у неком моменту кризе – личне, заједничке, идентитета, идеје, заноса…стварне, измишљене или индуковане. И баш у том раскораку испразности – у градићу као на дечјем цртежу – са кафаницама и црквицама, са бициклистима и бициклисткињама, са шеширићима и са кошуљама на цветове, са пијанцима и службеницима у пролазу….затутњи топотом незадрживог освајања – НОСОРОГ!…

…Снежана Тришић са ансамблом Народног Позоришта Кикинда, успела је да исцизелира цртице ситних карактера и да са глумцима представи мали свет ситног грађанина, који се среће са том силом и мења се. Глумци су нашли стил закучастог, гротескног ситног реализма, да се подсмехну и сили и слабости и себи и нама – све је деловало помало наивистички искрено и ишчашено забезекнуто! Карактери су приказани као недорасли и неспретни становници неке Земље Дембелије, неспремни за чудо које их је снашло, а онда се у представи СНАЛАЗЕ и заузимају своја нова места у новом поретку!

Марко Гверо игра тог распојасаног Беранжеа, неког немарног пијанца службеника, као централну фигуру тог света преокретања – искористио је све могуће глумачке вештине, да освоји и оствари свој лик, који је постао прототип за реазвој ситуације. Необичном енергијом и са много невероватних детаља, Гверо је владао сценом и кловновским вицевима, али и брзином унутрашњих преокрета. Браво! Марина Воденичар, као Дејзи, луцкаста ветропирка, одлично је возилам свој заводнички бицикл и била исто толико неспретна колико и самозаљубљена и немоћна да схвати преокрет. Драган Остојић се убедљиво клатарио као келнер и био у свакој чорби мирођија – сасвим на нивоу своје репутације оригиналности и убедљивости. И сви остали глумци – Ђорђе Марковић, Никола Јоксимовић, Славољуб Матић, Мрија Остојић, и Миљан Давидовић, па и статисти Јожеф Поцик и Милан Вујић – сви су пратили врло разигран стил представе и знали у сваком тренутку где су и шта раде. А било је много ситуација које су јонесковски разарале привидни склад и ред свега – односа, карактера, догадаја, приче и доживљаја. Представа се игра у врло сведеној сценографији јарких боја – аутор Дарко Недељковић а костиме је – духовито и вешто, креирала Мирна Илић. Композитор Срђан Марковић и дизајнер звука Јаков Мунижаба, подвукли су атмосферу претње и разарања свега, што је дало неопходну подлогу за доживљај НОСОРОГА!

Горан Цветковић, Радио Београд 2

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *