МИЛЕНИ ДРАВИЋ НУШИЋЕВА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ГЛУМЦУ- КОМИЧАРУ

Жири за доделу Нушићеве награде за животно дело глумцу-комичару за 2017. годину, коју додељује Фестивал „Нушићеви дани” у Смедереву, у саставу: Љиљана Стјепановић, драмска уметница (председница жирија) и чланови: Радмила Живковић, драмска уметница, Миљана Кравић, професор-мастер српског језика и књижевности, и др Зоран Максимовић, театролог, на седници одржаној 24. марта 2017. године, донео је једногласну одлуку да се Нушићева награда за животно дело глумцу-комичару додели доајену нашег глумишта МИЛЕНИ ДРАВИЋ.
Милена Дравић, филмска, телевизијска и позоришна глумица највиших уметничких домашаја, обележила је српско глумиште друге половине 20. и првих деценија 21. века. Својевремено, са оправданим разлогом, понела је и титулу прве даме југословенског филма.
Током своје готово шездесетогодишње уметничке каријере одиграла је око сто шездесет улога на филму и телевизији и двадесетак у позоришту. Њен велики таленат и занатска професионалност, подржани спољашњом лепотом, задивљујућом појавом, ходом, покретом, гестом и гласом, и надасве експресивном мимиком и изражајним очима, резултирали су изузетним глумачким постигнућима. Једнако врхунска и особена у готово свим глумачким жанровима, од драме до комедије, од психолошке студије до импровизације, Милена има дуговеку и богату глумачку каријеру коју карактерише свестраност у изразу, особен сценски језик, речита прецизност у покрету, дубока сугестивност, маштовито поигравање… Играла је најразличитије типове жена, а нарочито је препознатљива по карактерним улогама са комичним валерима. Уз велике драмске и историјске роле и публици и критици посебно су упечатљиве оне из романтичних комедија.
Безрезервно предана, посвећена и одана свом великом таленту и глумачкој уметности, Милена Дравић је и на животном и на хистрионском путу, градећи себе лично и професионално, постављала највише стандарде, и етичке и естетске, у својој бранши. Стварајући своју особену, вансеријску каријеру, овенчану најпрестижнијим домаћим и иностраним наградама и признањима, узносила је и чувала и достојанство своје професије.
Дубоко се клањајући Милени Дравић на глумачком опусу који је подарила нашем театру, телевизији и кинематографији, са највећим задовољством и поштовањем дарујемо Милени Дравић, Милени национале, Нушићеву награду за животно дело глумцу-комичару
.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *