ЗБОГ ЧЕГА НАМ ЈЕ ТЕСЛА ДАНАС ПОТРЕБАН И ВАЖАН

У уторак, 7. фебруара, у оквиру научно-образовног програма Центра за културу Смедерево, са почетком у 19 сати у Концертној дворани одржаће се предавање „Због чега нам је Тесла данас потребан и важан?“ Током предавања биће указано на битне чиниоце и аспекте животног и научног развојног пута Николе Тесле који га чине инспиративним и  значајним за човека данашњице. Зорица Циврић, виши кустос у Музеју науке и технике у Београду ће у свом излагању посветити пажњу његовим револуционарним проналасцима и изумима који су трајно утицали на човечанство  као што су  обртно магнетно поље, полифазни систем, асинхрони мотор, Теслин трансформатор, систем преноса електричне енергије на даљину. Публика ће моћи да чује и какве су биле околности у којима се Тесла бавио својим истраживањима и да на основу предочених услова спроведе поређење са савременим цивилизацијским, технолошким околностима и донесе закључак о месту научног и идеалистичког прегалаштва.

Као важне димензије Теслиног рада и односа према науци, биће истакнути његова висока етичност, његов хуманизам, окренутост унапређењу квалитета човековог живота, одговорност према будућим генерацијама, који и данас могу представљати узор за свакога ко се бави науком, технологијом,  проблематиком енергије и њеног оптималног коришћења. Визионарске Теслине идеје, као што је систем бежичног преноса енергије, такође ће бити тематизоване током програмске вечери.

Улаз на програм је слободан.

Зорица Циврић дипломирала је на електротехничком факултету у Београду. Радила је као кустос Музеја Николе Тесле у Београду, где је, поред кустоских послова, највише радила на истраживању и публиковању грађе из Теслине заоставштине. Данас је виши кустос у Музеју науке и технике у Београду на одсеку Енергија. Бави се историјом електрификације и електропривреде Србије. Аутор је или коаутор бројних изложби, монографских публикација, научних, стручних и популарних радова и стручни консултант на позоришним и ТВ пројектима.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *