ФЕБРУАРСКИ ПРОГРАМ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ СМЕДЕРЕВО

Oвих дана завршава се први месец у години који традиционално пролази инспирисан и прожет духом светосавског наслеђа.

У фебруару Центар за културу Смедерево наставља са својим редовним програмским активностима.

Позоришни програм обележиће представе које ће вас насмејати и разгалити. Први на репертоару је позоришни комад „Тешко је рећи збогом“ о необичном брачном троуглу, у коме играју Нина Јанковић, Иван Михаиловић и Невена Ристић. Представа је рађена по тексту Мира Гаврана, у режији Марије Липковски, а продукцију је радила независна продукција „Театар Вихор“. Миро Гавран је написао модерну савремену драму с којом ће се данашњи гледаоци лако поистоветити, проналазећи у судбинама приказаних јунака делиће свога личног искуства.

Популарни стенд ап комичар Неша Бриџис долази са својом новом представом „Живот“. Живот, та танка нит по којој сви ходамо, препун је препрека! Оно што можемо је да насмејани одржавамо равнотежу и баланс, поручује нам комичар са дугогодишњем искуством на сцени, и један је од најпознатијих комичара у региону.

Дуодрама „Френки и Џони“ је романтична комедија која носи поруку – да за праву љубав никада није касно. У атмосфери обојеној романтиком и јаком љубављу двоје људи средњих година, које играју нежна Слобода Мићаловић и шармантни Игор Ђорђевић, преиспитаћете и своја осећања и  верујемо, ако до сад нисте, охрабрити да своја срца отворите за нове љубави. Представа је рађена по комаду америчког драмског писца Теренса Мек Нелија, у режији Тее Пухарић. Представа је копродукција Народног позоришта у Београду и Народног позоришта Сомбор.

Млада кантауторка Ана Ћурчин, са својим бендом, отвориће серијал разноврсних концерата током фебруара у нашој установи. Њена музика спаја традицију фолка, американе и дрим попа у самосвојну музичку атмосферу. Већ својим првим сингловима, као и дубоко дирљивим наступима уживо за кратко време под светлима рефлектора учинили су је једном од највећих нада источноевропске кантауторске сцене.

Следи музичко-филмски програм „Од барока до свинга“. У првом делу Љиљана Вукеља на клавиру и Горан Грбић на труби изводиће дела Баха, Хендла, Албинонија, Рахмањинова и Болинга. Потом наступају два бенда: Земунски Dixilland Hot Five и Tribute to Louis Armostrong, а извођачи су Нина Јанковић, вокал, Горан Грбић, труба, Милован Пауновић, клавир, Бата Божанић, контрабас, и Лука Јовичић, бубњеви. Трећи део програма укључује пројекцију америчког филма из 1956. године „Високо друштво“, у ком главне улоге играју Грејс Кели, Бинг Крозби и Френк Синатра. Овај филм је био последњи на ком се појавила Грејс Кели и последњи њен глумачки пројекат уопште. Улаз на овај програм је бесплатан.

Четрнаести фебруар, познат и као Дан заљубљених, ове године нам доноси музику за заљубљене коју ће у пратњи оркестра Војкана Борисављевића извести Дадо Топић, музичар који је у себи објединио врхунске таленте као композитор, текстописац, аранжер, гитариста и рок певач. Топић је у својој каријери био члан Динамита, Корни групе и Тајма. У дуету са Слађаном Милошевић наступио је са песмом „Принцеза“ као представник телевизије Београд на избору за југословенског представника за „Песму Евровизије“ 1984. године у Скопљу.Нису тада славили победу, али је „Принцеза“ постала антологијска рок балада.Са групом Драгонфлај, 23 године касније, ипак је учествовао на Песми Евровизије. Међу његове највеће хитове убрајају се и песме „Да ли знаш да те волим“ и „За који живот треба да се родим“. Покровитељ овог концерта је град Смедерево.

Група са којом се публика дружи већ тридесет година и на чијим наступима све ври од емоција јесу „Легенде“. И ове зиме имамо прилику да уживамо у њиховом особеном музичком изразу прожетом најтананијим осећањима. Осим великих хитова које сви знамо „Легенде“ ће ове године представити и своје најновије песме, које ће вас гарантовано одушевити.

За крај месеца планирано је вече духовне музике. Програм обухвата промоцију првог самосталног албума духовне и традиционалне музике музичког састава „Ступови“, који је свој корен утврдио на музици са Косова и Метохије, из јужне и централне Србије, са аранжманима који су у духу овог времена, због чега је називају и духовном музиком за млађе генерације. Група сарађује са великом бројем најбољих домаћих музичара, а између осталих њихови сарадници су и двојица смедереваца, композитор и инструменталиста Љуба Нинковић и Андреј Андрејевић, аранжер и музички уредник. Концерт је део мисионарско – приложничке акције „Обновимо себе, подигнимо Ступове“.

Филмски програм протиче у знаку наставка најгледанијег српског филма свих времена „Зона Замфирова“. Током месеца филмска публика ће премијерно погледати још једно домаће филмско остварење, комедију „Бисер Бојане“ која долази из познате, хит кухиње у којој су главни мајстори тандем Стеван Копривица и Милан Караџић. Љубитеље књижевног серијала и светског феномена „Педесет нијанси“, две године после екранизације првог дела трилогије „Педесет нијанси – Сива“,  главни јунаци Кристијан Греј и Анастазија Стил позивају да се препустите нечем за нијансу мрачнијем, у филму „Педесет нијанси – Мрачније“.Филмска публика с нестрпљењем очекује и филм „Ла ла ленд“,  номинован у рекордних 14 категорија за најпрестижнију филмску награду „Оскар“ коју ове године по 89. пут додељује америчка Академија филмских уметности и наука. Са ништа мањим нестрпљењем очекује се и филм T2 Trainspotting, који поново окупља оригиналну поставу једног од најутицајнијих филмова 1990-их година, предвођену сценаристима Ирвином Велшом и Џоном Хоџом, као и редитељем Денијем Бојлом.

Фебруарска понуда научно-образовног програма укључује предавање „Због чега нам је данас Тесла потребан и важан?“. Зорица Циврић, кустос Музеја науке и технике обухватиће у излагању неколико аспеката Теслиног животног и научног пута који сведоче о његовом значају и инспиративности за човека данашњице. Биће тематизовани Теслини филозофски и научни ставови о проблему енергије, његова хуманост и моралан однос према науци, усмереност ка унапређењу квалитета човековог живота која је пратила револуционарне и визионарске идеје.

Осетљивој проблематици која повезује просветне раднике, младе и родитеље биће посвећена трибина „Проблеми ауторитета и слободе као изазови савременог образовања“ на којој ће учествовати др Јовица Микић, наставник француског језика, документалиста, форматер за наставнике, преводилац и др Љиљана Левков, психолог. Током програма учесници  ће се бавити могућим одговорима на питања о здравом схватању ауторитета, улози педагогије у еманциповању и развоју личности, о тумачењу слободе које одговара путу настанка одговорне, самосталне  личности, и о природи  корелације учења и слободе.

На трибини „Жудња за лепотом и савршенством“ са др Јаном Алексић, научним сарадником на Институту за књижевност и уметност, водиће се разговор о смислу уметности у човековом животу и њеној преображавајућој снази,  о односу ствараоца, уметничког дела и реципијента. Искуство стваралаштва на трибини ће бити тематизовано у суштинској повезаности са катарзом, вишим смислом лепоте, обликом екстазе и могућношћу да се живи Поезија.

Месечни програм као стални сегмент обухвата и програм у оквиру циклуса „Живети здравије“, а у фебруару ће заинтересовани моћи да присуствују предавању „Да ли се енергије могу укротити и каналисати и како?“ на коме ће говорити Ђенђи Самарџија, терапеут, учитељ таи ђија.

У оквиру ликовног програма биће отворена изложба радова са 8. међународне ликовне колоније „Костолац 2016“. Изложба се реализују у сарадњи са Удружењем ликовних стваралаца „Спектар“ из Костолца.

Центар за културу Смедерево у сарадњи са београдском издавачком кућом „Лагуна наставља да награђује филмску публику са по једним примерком романа за децу и одрасле из Лагунине едиције Филмоване књиге. Гледаоци филмова који овог месеца учествују у наградној игри, могу добити најпознатији и најчаробнији роман за децу: „Петар Пан“, Џејмса Метјуа Барија и „Дукат и дивљи пелин“, Душице Милановић Марике, роман који је послужио као инспирација ауторима сценарија за актуелни филмски нставак приче о томе шта се догодило са Зоном Замфировом.

Центар за културу Смедерево задржава право измене и допуне програма.

Опширније о свим нашим програмима можете пронаћи на нашем сајту: www.sdkultura.org.rs. Телефони билетарнице су: 026/4624-815 и 064/829-5345.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *